World Press Photo Contest: Fotografi pokazali palac dolje umjetnoj inteligenciji

Fotografije nastale umjetnom inteligencijom do sada su već osvojile neke nagrade na fotografskim natječajima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.11.2023. / 16:00

Objektiv (Foto: Getty Images)

Za stvaranje vrhunskih fotografija kakve mogu osvajati međunarodne i poznate nagrade više uopće nije potreban fotoaparat, pri čemu ne mislimo na nekakav profesionalan i skupi aparat, već danas nije potreban nikakav uređaj za fotografiranje. Sve se može napraviti s tipkovnicom i AI alatima. To smo vidjeli na više primjera pa je tako u travnju ove godine umjetnik Boris Eldagsen osvojio nagradu na fotografskom natječaju za fotografiju u kategoriji kreativnosti, no on je tu nagradu odbio jer je nije uslikao već napravio korištenjem umjetne inteligencije.

Činjenica i laž Kome više vjerovati? Umjetna inteligencija stvarne ratne fotografije prikazuje kao lažne

Fotografije stvorene putem AI alata Midjourney osvojile su i nagrade na fotografskim natječajima u Australiji ranije ove godine te u Coloradu prošle godine, što dovoljno govori o tome kako je danas zaista jako teško, nekima i nemoguće razlikovati fotografiju generiranu od strane AI i pravu fotografiju koju je netko snimio mobitelom ili fotoaparatom.

Fotografi koji uživaju u svom hobiju, odnosno profesionalci koji žive od fotografiranja nisu previše sretni s takvim alatima. Svoj otpor prema AI pokazali su i nakon što su iz World Press Photo Foundationa, organizacije koja dodjeljuje prestižne nagrade World Press Photo Contest, najavili kako će se unutar kategorije otvorenog formata dopustiti prijavljivanje radova nastalih generativnom umjetnom inteligencijom. Iako se unutar te kategorije fotografe potiče na korištenje inovativnih tehnika, netradicionalnih načina prezentacije i novih načina na koji fotografi trebaju ispričati priču, fotografi su pokazali palac dolje uporabi generativne AI kao jedne od tih inovativnih tehnika.

Nakon brojnih kritika fotografa, iz ove su organizacije promijenili mišljenje pa su promijenili pravila vezana uz ovu kategoriju fotografije. Prema tim novim pravilima, zabranjena je prijava fotografija koje je generirala umjetna inteligencija. Naravno, generativna AI zabranjena je i u drugim kategorijama ove nagrade.

Guglanje Samo jedna fotografija na Googleu pokazuje opasnost od manipulacije AI sadržaja

Među inim, ažurirana su i pravila oko manipulacije fotografijama kako bi se pojasnila definicija sadržaja stvorenog s AI te ona sada obuhvaća i korištenje AI u postprodukciji, povećanju objekata, mijenjanju njihove oštrine korištenjem alata baziranih na umjetnoj inteligenciji itd. Neki AI alati ipak su dopušteni, odnosno dopuštena je njihova ograničena uporaba poput promjene svjetla, šuma, automatske prilagodbe i slično.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti