World Startup Wiki želi postati Wikipedija za startupe

Koliko ste se puta pronašli u situaciji da trebate nešto saznati, a ne znate gdje tražiti. Nakon nekoliko sati potrošenih na Googleu, odgovora na vaše pitanje niotkuda, no Wikipedija ponekad zna biti spas za takve stvari.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 31.03.2014. / 10:06

World Startup Wiki želi postati Wikipedija za startupe

Koliko ste se puta pronašli u situaciji da trebate nešto saznati, a ne znate gdje tražiti. Nakon nekoliko sati potrošenih na Googleu, odgovora na vaše pitanje niotkuda, no Wikipedija ponekad zna biti spas za takve stvari.

Iako je Wikipedija super, što je sa startupima? Što ako želite pokrenuti biznis u Sydneyu, Beču, možda na Filipinima ili u Silicijskoj dolini? Kako do osnovnih informacija?

Upravo ovdje nastupa Word Startup Report, organizacija koja ima za cilj objaviti što više informacija potrebnim svakom startupu. Projekt pod nazivom World Startup Wiki, iza kojeg stoji Bowei Gai, predstavljen je na ovogodišnjom Global Entrepreneurship Congressu u Moskvi.

Inače Bowei je radio u Apple na iPhoneu, zatim je imao svoj startup CardMunch koji je prodao LinkedIn-u, a sada želi pomoći svjetskoj startup zajednici s neprofitnom udrugom World Startup Report.

“Kao poduzetnik, da sam barem imao ovaj alat kada sam pokrenuo svoju kompaniju. Osobno sam odlučio investirati u ovaj projekt kako bi vratio znanje zajednici.”

Prošle godine Bowai je krenuo u istraživanje startupa diljem svijeta, pa je tako posjetio 29 zemalja, upoznao preko 6000 poduzetnika i shvatio kako funkcioniraju startupi diljem svijeta.

Upravo zato je pokrenuo World Startup Wiki koji bi trebao postati mjesto za svakog poduzetnika, a gdje će se moći naučiti sve informacije od populacije pojedine države, načina na koji funkcioniraju zakoni, kakav je BDP, kakvi su investitori, što raditi kad se doselite i kako upoznati druge sudionike startup zajednice, itd.

Najbolji primjer je stranica Filipina koja daje opsežne podatke o startup zajednici i svemu što trebate znati da biste mogli poslovati. Na popisu se nalaze sve države, pa tako ni Hrvatska nije iznimka. 

Više informacija možete potražiti na službenim stranicama WSW-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti