Usprkos napretku baterijske tehnologije, danas toliko koristimo pametne telefone da oni napredniji korisnici mogu biti sretni ako baterija izdržati do kraja (radnog) dana. S obzirom na to da neka revolucija vezana za trajanje baterije još nije na vidiku, korisnicima je pri odabiru telefona jedna od važnijih opcija brzina punjenja. Na tom je tržištu zaista ostvaren veliki napredak te se telefoni danas pune sve brže - i putem kabela, ali i bežično.

Slika nije dostupna Xiaomi lansirao seriju pametnih telefona Mi 10T

Xiaomi je tako nedavno predstavio model Mi 10 Ultra, koji podržava čak 120 W punjenje putem kabela, ali i 50 W bežično punjenje zahvaljujući kojem se baterija kapaciteta 4500 mAh može napuniti do maksimuma za 40 minuta. Prije dva dana predstavili su novu tehnologiju zahvaljujući kojoj će se baterije telefona bežično moći napuniti još brže. Demonstracija 80 W punjenja koju su objavili na YouTubeu tako je pokazala da se baterija kapaciteta 4000 mAh bežično može napuniti samo za 19 minuta.

To su fantastične brojke, a onima koji nemaju niti tih 19 minuta bit će zanimljiva informacija da se baterija može napuniti na 50 posto za samo 8 minuta, a ako imate samo jednu minutu vremena, to će biti dovoljno za napunjenost 10 posto baterije, što će poslužiti ako trebate obaviti neki hitan poziv ili čekate važnu poruku, mail i slično.

Koliko brzo tehnologija napreduje, možemo vidjeti kada usporedimo situaciju s prošlom godinom, kada je Xiaomi predstavio 30 W Mi tehnologiju za bežično punjenje te je do 100 posto napunjenosti baterija morala biti na posebnoj podlozi za punjenje više od sat vremena, dok je 25 minuta punjenja bila dovoljno za napunjenost baterije do 50 posto.

AirPower "Prvoklasno rješenje" pretvorilo se u debakl: Apple u godinu i pol nije uspio napraviti bežični punjač

Trenutačno nema informacija o tome koji će telefoni podržavati tu tehnologiju i kada će se pojaviti na tržištu (demonstrirana je na modificiranom modelu Mi 10 Pro). Također, bit će zanimljivo vidjeti i kako je Xiaomi riješio problem zagrijavanja i zaštite baterije pri brzom bežičnom punjenju. To ćemo, vjeruju na stranici 9to5Google, saznati nakon što Xiaomi predstavi prve uređaje koji podržavaju tu tehnologiju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju