Xiaomi zauzeo prvo mjesto na europskom mobilnom tržištu

Xiaomi je na prvom mjestu zamijenio Samsung, dok se na trećem mjestu nalazi Apple.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.08.2021. / 09:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Xiaomi pretekao Apple i zauzeo drugo mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona, odlične vijesti za tu kinesku kompaniju stižu i s europskog tržišta. Prema posljednjim podacima Strategy Analyticsa za drugi kvartal, Xiaomi je zabilježio veliki rast isporuka pametnih telefona na tom tržištu te su prestigli Samsung i zauzeli prvo mjesto kao najpopularnija mobilna kompanija u Europi.

Slika nije dostupna Xiaomi prestigao Apple i zauzeo drugo mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona

Što se cjelokupnog europskog tržišta pametnih telefona tiče, na njemu je zabilježen rast od oko 14 posto te je tijekom tog tromjesečnog razdoblja isporučeno oko 50 milijuna pametnih telefona. Iz Strategy Analyticsa kažu kako je to rezultat nastavka ekonomskog oporavka, sve pristupačnijih uređaja s podrškom za 5G te povećane potražnje korisnika sa starijim uređajima.

U tom razdoblju Xiaomi je zabilježio porast od veći od 67 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su zauzeli četvrtinu tržišta. Isporučili su 12,7 milijuna pametnih telefona, dok je drugi Samsung isporučio 12 milijuna telefona, zauzevši time 24 posto tržišta. Ono što bi moglo zabrinuti južnokorejsku kompaniju jest pad broja isporuka od 7 posto u odnosu na drugi kvartal 2020.

Na sigurnom trećem mjestu nalazi se Apple koji je isporučio 9,6 milijuna telefona čime su zauzeli 19,2 posto tržišta. Te brojke predstavljaju rast veći od 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Dva posljednja mjesta top 5 ljestvice pripala su Oppu koji je isporučio 2,8 milijuna telefona uz rast od 180 posto te Realmeu, kompaniji koja je zabilježila najveći porast od čak 1800 uz isporuku skoro 2 milijuna telefona.

Slika nije dostupna Xiaomi preuzeo vodeće mjesto na tržištu smartphonea u Hrvatskoj, a u Europi su prestigli Apple

Iz Strategy Analyticsa naglašavaju kako je Xiaomi ostvario posebno dobar rezultat u Rusiji, Ukrajini, Španjolskoj i Italiji, a mi ćemo podsjetiti kako je ova kompanija u prvom kvartalu zauzela vodeće mjesto i na hrvatskom tržištu na kojem su, uz rast od 65 posto, zauzeli čak 40 posto tržišta.

Izvor: GSM Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti