Xiaomijev "konkurent Tesli" službeno krenuo u prodaju, ali za sad samo u Kini

SU7 za sad će biti dostupan samo u Kini, a iz Xiaomija su se pohvalili i velikim brojem narudžbi.

Martina Čizmić | 29.03.2024. / 14:45

Xiaomi SU7 - 3 (Foto: Xiaomi)

Xiaomi je i službeno predstavio svoj električni automobil SU7 u Kini. Iako je automobil bilo moguće vidjeti i u Barceloni na sajmu MWC prije mjesec dana, on je sad službeno dostupan kupcima u Kini. 

Na samom predstavljanju automobila, suosnivač i izvršni direktor Lei Jun, nije samo predstavio ono što mnogi zovu "direktnim konkurentom Tesli", već se dotaknuo i drugog konkurenta, ali na području pametnih uređaja - Applea. Tako je Lei Jun ismijavao američkog konkurenta rekavši kako su odustali od svog projekta Appleovog automobila jer se nisu mogli nositi sa Xiaomijevim uratkom, a rekao je i kako je SU7 superiorniji od Teslinog Modela 3. 

Xiaomi SU7 - 3 I Xiaomi svog SU7 za utrku ima: Predstavili svoj električni automobil kojim žele osvojiti svijet

No, električni automobil koji je u Xiaomiju razvijan tri godine i privukao veliku pažnju javnosti, nije bio jeftin. A kako je Lei dodao, investitori će se morati suočiti s činjenicom da će na njemu - izgubiti novac. 

Podsjetimo, još 2021. Lei je najavio da će Xiaomi izgraditi vlastiti EV, što je nazvao svojim "posljednjim velikim poduzetničkim projektom".

SU7 (odnosno Speed ​​Ultra 7) svojom će cijenom manjom od 30 tisuća dolara (za osnovni model) sigurno privući veliku pozornost na kineskom tržištu električnih automobila. Djelomice i jer je jeftiniji od popularnog Modela 3 Tesle. 

Xiaomijev automobil proizvodit će se u novoj tvornici u Pekingu koja ima kapacitet proizvodnje od 200.000 automobila godišnje. Zanimljivo i državni proizvođač automobila BAIC Group otkrio je u studenom da će proizvoditi automobile za Xiaomi - u toj istoj tvornici.

Lei je otkrio kako je prvotni plan bio prodavati vrhunsku verziju SU7 za oko 48.500 dolara. No, u međuvremenu je došlo do smanjenja cijena automobila drugih proizvođača, što je i Xiaomi prisililo da smanji tu cijenu na oko 41.500 dolara.

Xiaomi SU7 - 3 Šef Xiaomija iznenadio mnoge kad je otkrio gornju granicu cijene njihova električnog automobila SU7

Xiaomi ima dovoljno novčanih rezervi da se nosi s bilo kakvom žestokom konkurencijom u sljedećih pet godina. A ako je moguće, Xiaomi će tražiti načine da akumulira više gotovine, rekao je Lei.

Pohvalio se i kako je Xiaomi je primio 50.000 narudžbi u prvih 27 minuta od kada je SU7 pušten u prodaju. 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti