Yoolod, startup o kojem bi mogao pričati cijeli svijet!

Ako vam kažem da ćemo kroz koju godinu imati svoj virtualni svijet, a da pritom ne mislim na Facebook i slične servise, hoćete li mi vjerovati? Jeste li gledali film Matrix ili Avatar? Vjerovali ili ne, ovakva budućnost nam je pred vratima.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 14.01.2014. / 07:47

Yoolod, startup o kojem bi mogao pričati cijeli svijet!

Ako vam kažem da ćemo kroz koju godinu imati svoj virtualni svijet, a da pritom ne mislim na Facebook i slične servise, hoćete li mi vjerovati? Jeste li gledali film Matrix ili Avatar? Vjerovali ili ne, ovakva budućnost nam je pred vratima.

Jedan od filmova koji je mnogima potaknuo maštu jest Matrix snimljen 1999. godine. Ako još niste gledali taj film, ne znam što još čekate. Desetljeće kasnije James Cameron snimio je Avatara, film koji je promijenio način na koji doživljavamo filmove, bilo je to prvi pravi 3D doživljaj. No između ta dva filma Linden Lab, privatna američka kompanija koju su osnovali bivši izvršni direktori najmoćnijih kompanija na svijetu kao što su Apple, Adobe, Disney, Electronic Arts i eBay, 2003. godine objavili su Second Life, igru koja omogućuje korisnicima interneta da “uđu” u svoje avatare i žive drugi virtualni svijet u kojem možete raditi sve što i u realnom. Više o Second Life-u možete pročitati na Wikipediji

No što je to Yoolod i od kud se pojavio ovaj startup? Iskreno, do prije nekoliko dana nikad nisam čuo za Yoolod, kao ni skoro nitko od vas koji čitate ovaj članak, no mail koji sam primio odmah me zaintrigirao. Činilo mi se kao da je velika stvar u igri. Ovako je to nekako izgledalo:

“Razvili smo servis Yoolod ("your life on demand") koji na internetu po prvi puta korisnicima nudi interakciju (međusobnu i s prostorom) putem živih avatara (ljudi) tako da korisnik odabere svojeg živog avatara i prikači se na njegov — POV (point-of-view) AV stream, a kojeg uživo "streamamo" bilo gdje u svijetu. No video lag, HD rez, live, wireless…”

Morate priznati da bi svatko želio čuti i vidjeti o čemu se točno radi. Živi avatari, HD rezolucija. Zvuči zanimljivo. Nakon par mailova, odmah sam shvatio da ovo moram probati, prvenstveno nakon što sam pročitao “izazivamo Google Glass i sve slične kompanije koji nude POV live video streaming”.

Zainteresiran svim navedenim, počeo sam dublje proučavati servis i shvatio da to moram probati kako bi uopće mogao napisati članak o njemu. Dogovorio sam s Vedranom Vukmanom, jednom od dvojice osnivača, drugi je Mirza Muftić, termin u kojem ću iz prve ruke isprobati kako funkcionira servis. Sve zajedno je zapravo vrlo jednostavno, Facebookom ili novim računom, prijavite se na Yoolod nakon čega možete odabrati što želite. Za sada postoji samo jedan događaj, a to je poker pa vjerujem da će se mnogi ljubitelji ove kartaške igre brzo ‘navući’ na ovaj novi i potpuno drugačiji svijet.

Kako biste igrali potreban vam je kredit u obliku njihove virtualne valute Yoolar, gdje za 100kn možete dobiti Y$180, a pomoću kojeg možete trošiti dragocjene minute kroz oči potpuno drugih ljudi, avatara koji sami odaberete. Na raspolaganju su vam muškarci i djevojke, stoga možete odabrati što želite biti, a prije toga provjeriti osnovne podatke o avataru kojim ćete se koristiti.

Sve zajedno izgleda vrlo neobično, jer vašim naredbama upravljate pravom osobom. Iako sam isprobao samo kako to izgleda a kartaškim stolom, sve zajedno me se zaista dojmilo. Video bez pucanja veze, s vrlo malim kašnjenjem i zaista dobrom kvalitetom pokazuje ozbiljnost Yoolod servisa.  

Yoolod tek krenuo u svoju prvu fazu. Pred njim je svjetla budućnost, jer svijet se okreće nosivim gadgetima koji će biti sve jeftiniji i pristupačniji. Njihova tehnologija omogućuje nešto posve novo, spoj virtualnog svijeta sa stvarnim, na jedan potpuno drugačiji način. Zamislite samo potencijal ovog startupa, ovdje mogu koristiti riječ startup jer je ovo pravi startup a ne samo ideja, što većina smatra startupima. Granica gotovo da nema. S Vedranom sam pričao o potencijalu u shopping centrima gdje se možete logirati na avatara i njime šetati trgovinama u centru, pitati prodavača pitanja, pogledati recimo tenisice isto kako bi ih gledali da ste tamo, naručiti iste, plaćati putem interneta i naručiti iste da vam stignu na prag kućnih vrata.

Drugo što ćete pomisliti jest kako bi ovo bilo koristiti u seks industriji. Zašto ne? Zamislite samo koliko je veliko to tržište! Iako u toj branši ima podosta posla s papirologijom i još više s odvjetnicima, potencijal je ogroman.

U suradnji sa ZIMO tvrtka Yoolod nudi 30 besplatnih minuta igranja u Yolood eventu Texas hold'en Poker, pa tako prvih 20 koji se jave emailom porukom “Yoolod” na adresu: info@yoolod.com, a koji ce se održati 16.1. od 17h. , imat će priliku isprobati Yoolod iz prve ruke.

Pratite ih na Facebooku!

Yoolod, startup o kojem bi mogao pričati cijeli svijet!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti