YouTube najavio veliku novost za Shortse

S implementacijom ovog modela, možemo očekivati potpuno drukčije i atraktivne kratke videozapise na YouTubeu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2024. / 09:17

Najava Vea na Shortsima (Foto: YouTube Blog)

Ranije ove godine Google je na svojoj I/O konferenciji za developere predstavio novi model za generiranje videozapisa nazvan Veo, a koji na tržištu konkurira modelima poput OpenAI-jeve Sore. Putem ovog modela samo putem običnog tekstualnog upisa stvaraju se 1080p videozapisi različitih kinematografskih stilova. Na jučerašnjem eventu Made on YouTube, ova je kompanija najavila integraciju modela Veo u YouTube Shorts tako da će kreatori uskoro za ovu platformu moći stvari AI videozapise u trajanju od šest sekundi, kao i kvalitetne pozadine za svoja videa.

TikTok Velika promjena stiže na popularnu platformu? Iz TikToka potvrdili da su testiranja već počela

Ovaj model predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na postojeću AI opciju na YouTubeu “Dream Screen” koja je lansirana prošle godine i kreatorima omogućuje stvaranje pozadina u Shortsu putem tekstualnih upisa. Veo bi dodatno trebao poboljšati taj proces i omogućiti stvaranje još impresivnijih videozapisa, tvrde iz YouTubea. Kao jednu od ključnih prednosti Vea iz ove tvrtke spominju mogućnost uređivanja ranije napravljenih snimaka.

Za stvaranje AI Shortsa bit će dovoljno kliknuti na “create” i onda upisati kakav video žele, nakon čega će im se prikazati četiri slike. Klikom ne sliku, ona će se pretvoriti u video pri čemu će kreatori moći mijenjati neke dijelove tih videa, odnosno ubacivati scene i slično.

Kompanija planira integrirati model Veo u opciju Dream Screen kasnije ove godine, a takvi videozapisi napravljeni putem DeepMindeove tehnologije SynthID bit će posebno označeni, kako bi bilo jasno da se radi o sadržaju stvorenom uz pomoć umjetne inteligencije. Također, iz YouTubea kažu kako kreatori sadržaja sada mogu koristiti umjetnu inteligenciju i za osmišljavanje ideja unutar YouTube Studia.

Među ostalim novitetima predstavljenim na YouTubeu treba spomenuti i opciju “Jewels” koja omogućuje gledateljima aktivnije sudjelovanje u prijenosima uživo te opciju “Gifts”, odnosno digitalne predmete koje gledatelji mogu slati tijekom prijenosa uživo, a slična opcija već je dostupna na TikToku.

Muškarac gleda video na laptopu Korištenje YouTubea od sada će biti puno bolje: Pogledajte novitete koji stižu na ovu platformu

Iako će umjetna inteligencija udahnuti novi život videima na Shortsima te u budućnosti možemo očekivati brojne nove i zabavne videozapise na YouTubeovoj platformi, dio kreatora ipak nije oduševljen s ovim novitetom te se pitaju jesu li se njihovi zapisi na YT-u koristili za treniranje AI modela ugrađenih u Veo. Ne znam što osjećam prema ovim AI stvarima. Ne ispunjavaju me s povjerenjem i ljubavlju, komentirao je komičar Thomas Simons kojeg na YouTubeu prati više od 15 milijuna pretplatnika.

Izvor: Tech Crunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti