Za ljubitelje Androida: Google priprema dva nova Nexus telefona

Krajem godine možemo očekivati dva nova modela Nexus telefona koja će Google predstaviti u suradnji s Huaweijem i LG-jem

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.05.2015. / 06:59

Za ljubitelje Androida: Google priprema dva nova Nexus telefona

Google je do sada predstavljao po jedan model svojih Nexus telefona godišnje te je većinu ovih modela, koje su razvijali u suradnji s kompanijama poput Motorole, Samsunga, HTC-a i LG-a, karakterizirao odličan hardver i povoljna cijena. Prema informacijama nekoliko tehnoloških portala, čini se da bi Googleovci ove godine mogli promijeniti strategiju i predstaviti dva nova Nexusa – klasičan smartphone s dijagonalom ekrana od 5,2 inča te 5,7 inčni phablet. Riječ je o sličnoj taktici kakvu je u rujnu prošle godine primijenio Apple i koja se itekako isplatila jer je Cookova kompanija, zahvaljujući iPhoneu 6 i 6 Plus, prodala rekordan broj telefona i ostvarila najveću zaradu u povijesti. Zanimljivo je da bi Google nove telefone iz Nexus serije trebao predstaviti u suradnji s dvije različite kompanije pa će tako za model s ekranom dijagonale 5,2 inča biti zadužen LG (koji 'potpisuje' hardver za Googleove telefone predstavljene 2012. i 2013. godine), dok će model s 5,7 inčnim ekranom napraviti u suradnji s Huaweijem.

VELIKI Googleov phablet konkurent je iPhoneu 6 Plus i Galaxy Noteu 4

Prema trenutno dostupnim glasinama (koje nitko iz Googlea i Huaweija nije potvrdio), smartphone s velikim ekranom trebao bi raditi na posljednjoj verziji Qualcommovog Snapdragon procesora (810), uz rezoluciju ekrana od 2,560x1,440 piksela, a sličan hardver trebao bi imati i LG-jev model Nexusa. 'Ovakva Googleova strategija s dva telefona ima puno više smisla u odnosu na Nexus 6', komentirao je Artem Russakovskii sa stranice Android Police, a na IB Timesu napominju kako su u Googleu prilično razočarani prodajom prošlogodišnjeg modela Nexus 6 te ove godine ne žele ponoviti pogreške koje su napravili sa 'šesticom'. Naime, Nexus 6 dolazi s ekranom dijagonale čak šest inča što je za većinu korisnika prevelik ekran, a i njegova cijena je veća u odnosu na prethodne modele. Kao i svake godine, predstavljanje novih telefona iz Nexus serije možemo očekivati u posljednjem ovogodišnjem kvartalu, a s njima možemo očekivati i predstavljanje nove verzije Googleovog operativnog sustava Android.

Foto: AFP 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti