Za ljubitelje Googlea stižu dva nova računala s naglaskom na AI

Samsungov prijenosnik ima 15,6-inčni ekran, dok je Lenovov model 2-u-1 računalo koje se može koristiti i kao prijenosnik i kao tablet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2024. / 15:05

Samsung Chromebook Plus (Foto: Google)

Google je zajedno sa Samsungom i Lenovom predstavio dva nova Chromebook prijenosna računala. Računala ove kategorije obično su cjenovno povoljnija u odnosu na prijenosnike s Windowsima te ih pokreće Googleov Chrome OS, a u skladu s trendovima, Chromebookovi sada dolaze s novim opcijama baziranim na umjetnoj inteligenciji.

  Guglanje, ilustracija Značajna promjena na Chromeu: Google je omogućio potpuno novi način pretraživanja na računalima

Posebno je zanimljiv Samsungov Galaxy Chromebook Plus, najtanji i najlakši Chromebook do sada. Dolazi s OLED ekranom dijagonale 15,6 inča, pokreće ga Intelov Core i3 100U procesor te ima 8GB radne memorije i 256GB prostora za pohranu podataka. Prema službenim podacima, s jednim punjenjem baterija bi trebala izdržati solidnih 13 sati. Ono najzanimljivije vezano uz novi Samsungov Chromebook nalazi se na tipkovnici. Naime, Samsung je dodao jednu posebnu tipku (quick insert key), koja se koristi i kao Caps tipka, a čijim se pritiskom otvara novi meni s pristupom određenim opcijama.

Jedna od njih jest “Help me write”, AI asistent u pisanju, zatim mogućnost brzog kopiranja linkova, posljednja povijest surfanja, pristup emojima kao i neki korisni alati poput dodavanja datuma, konverzije jedinica i slično. Google namjerava ovu tipku postaviti i u buduće modele Chromebookova, dok se ista opcija na starijim uređajima može pokrenuti putem kratice Launcher Key + F.

Što se umjetne inteligencije tiče, pored opcije Chat with Gemini koja je dostupna na svim Chromebookovima, Samsungov Chromebook Plus, među inim, dolazi s alatom “Help me read” koji putem desnog klika miša daje sažetak web–stranica i PDF-ova, a kao i s drugim asistentima, moguće je postavljati i dodatna pitanja vezana uz taj sadržaj. Treba spomenuti i opciju prijevoda uživo za lokalni videosadržaj, kao i za sadržaj s aplikacija poput Zooma i streama s YouTubea. Također, dostupna je i opcija pretvaranja govora u tekst za koji je naknadno moguće napraviti sažetak.

  Chromebookovi Može li Google novim računalima ugroziti klasične PC-je?

Na Mashableu Samsungov prijenosnik uspoređuju s Appleovim MacBook Airom, no njegova je cijena pristupačnija i iznosi 600 dolara.

Što se tiče Lenovova novog uređaja, Chromebook Duet fokusiran je prvenstveno na prenosivost te se može koristiti samo kao tablet, odnosno dodavanjem vanjske tipkovnice i kao klasičan prijenosnik. Dijagonala ekrana osjetljivog na dodir iznosi 10,9 inča, a kao i svi tableti, ima dvije kamere - stražnju rezolucije 8MP te 5MP prednju kameru, a od hardvera treba spomenuti MediaTek Kompanio 838 procesor, 8GB RAM-a i 128GB SSD-a. Kao i Samsungov Chromebook na tržištu će se pojaviti tijekom ovog mjeseca, no bit će jeftiniji te će ga se moći nabaviti po 349 dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti