Može li Google novim računalima ugroziti klasične PC-je?

Prve modele Chromebook Plus računala predstavili su Acer, Asus, HP i Lenovo, a na europskom tržištu pojavit će se za tjedan dana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2023. / 13:22

Chromebookovi (Foto: Google)

Google je predstavio novi sustav certifikacije za svoja računala nazvan Chromebook Plus. Računala ove kompanije do sada su se pokazala kao solidni uređaji kojima u prvom planu nisu performanse, već jednostavnost korištenja i izdržljiva baterija, a bazirana su na Googleovom Chrome OS-u. S novom certifikacijom kompanija želi napraviti korak više i fokus staviti na snažniji hardver, dok će računala koje budu imala oznaku Chromebook Plus imati i neke ekskluzivne softverske i AI opcije. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li time postati veći konkurenti klasičnim osobnim računalima s Windowsima.

Google Chromebook Velika vijest iz Googlea: Ova računala postaju jedna od najboljih dugoročnih investicija

Računala koja budu imala oznaku Chromebook Plus tako će imati dvostruko bolje performanse u odnosu na prošlogodišnje najpopularnije Chromebookove, objasnio je potpredsjednik za Chrome OS proizvode John Maletis. Dobra vijest za postojeće korisnike Googleovih računala koja već zadovoljavaju ove hardverske zahtjeve jest da će njihovi uređaji tijekom sljedećih tjedana dobiti status Plus računala te će ih kompanija nadograditi sa softverskim poboljšanjima.

Nove softverske opcije koje će biti dostupne takvim snažnijim računalima, bilo da je riječ o novim modelima ili starijim koji će dobiti status Chromebook Plus, uključuju mogućnost korištenja AI alata Magic Eraser u Googleovoj aplikaciji fotografija, zatim korištenje zamućenja pozadine na postojećim fotografijama te dodavanje HDR efekta. Također, umjetna inteligencija trebala bi pomoći i pri videopozivima unutar aplikacija poput Meeta, Zooma, Teamsa i drugih unutar kojih bi se zamutila pozadina, smanjila pozadinska buka prilikom razgovora i slično.

S vremenom Google namjerava predstaviti nove opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji koje će biti dostupne korisnicima ovih Chromebookova poput mogućnosti stvaranja vlastitih pozadina, asistenta prilikom pisanja itd.

Što se tiče hardverskih uvjeta koje treba zadovoljiti za Googleovu certifikaciju, oni su sljedeći - procesor Intel Core i3 12. generacija, odnosno AMD Ryzen 3 7000 serija ili jači procesori od navedenih, zatim najmanje 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu podataka, ekran najmanje rezolucije 1080p te 1080p kamera s redukcijom šuma.

Novi oblici Chromebookova Krajem godine na tržištu očekujemo premium modele Chromebookova

Prve modele Chromebook Plus računala predstavit će Acer, Asus, HP i Lenovo te će svaka od ovih kompanija predstaviti najmanje dva modela prijenosnika u cjenovnom rangu od 399 do 699 dolara. Prodaja računala u SAD-u kreće 8. listopada, a na tržištu Europe i Kanade dan poslije.

Izvor: 9to5 Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti