Google predstavio Chromebookove namijenjene - igranju

Tri modela prijenosnika koje je Google razvio u suradnji s partnerima namijenjeni su igranju u oblaku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2022. / 16:18

Novi oblici Chromebookova (Foto: Google)

Dok u Hrvatskoj broj vlasnika Chromebookova nije velik, s druge strane Atlantika ta su računala prilično popularna. Prvenstveno su namijenjena obrazovnom sektoru, odnosno učenicima i studentima koji na njima mogu izvršavati osnovne računalne operacije, a ne moraju ih skupo platiti. Kako ova računala najčešće pokreće slabiji hardver, jasno je kako nisu namijenjena za igranje videoigara.

Slika nije dostupna Google ponovno kreće stopama Applea i razvija vlastite čipove za svoja računala

Zato bi informacija da je Google, u suradnji s partnerima, predstavio tri modela Chromebookova koji su namijenjeni igranju, mnogima mogla izgledati prilično iznenađujuća. No tri nova predstavljana računala nisu snažni gamerski strojevi na kojima će se moći pokretati najmoćnije igre, već su napravljeni za igranje u - oblaku, odnosno podržavaju popularne cloud gaming servise.

Za igranje takvih igara uopće nije potreban snažan hardver jer se sve procesorski i grafički zahtjevne operacije uopće ne odvijaju na samim računalima, već na udaljenim serverima, odnosno u oblaku i streamaju na računala. Za igranje je potrebna samo internetska veza te, naravno, pretplata na gaming servise.

Acer Chromebook 516 GE, Asus Chromebook Vibe CX55 Flip i Lenovo Ideapad Gaming Chromebook dolaze s predinstaliranim Nvidijinim servisom GeForce Now te s podrškom za Microsoftov servis Xbox Cloud Gaming i Amazonov servis Luna. Također, računala dolaze i s Googleovom trgovinom aplikacija Play s koje se također mogu igrati igre. Svi modeli prijenosnika imaju ekrane visoke rezolucije uz frekvenciju osvježavanja od 120Hz, gamerske tipkovnice i podršku za WiFi 6. Što se hardvera tiče, dostupno je nekoliko opcija - od Intelovih procesora Core i3 pa čak do Core i7, uz cijene od 600 dolara pa na više.

Osim s proizvođačima računala, Google je ušao u partnerstvo i s proizvođačima periferije kako bi osigurali da i gamerski dodaci budu kompatibilni s njihovim računalima.

Google Stadia Iz Googlea najavili gašenje “gamerskog servisa budućnosti”

Zanimljivo, Google je prije manje od dva tjedna najavio kraj svog najvećeg gameskog projekta do sada - servisa Stadia koja je omogućava igranje igara u oblaku, uz mjesečnu pretplatu. Od gamerskih ambicija, čini se, ipak nisu u potpunosti odustali, ako ne kroz softver i servise, onda barem kroz hardver i nove modele računala i kroz partnerstva s proizvođačima računala.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti