Krajem godine na tržištu očekujemo premium modele Chromebookova

Google cilja na tržište naprednih računala, a njihovi modeli trebali bi se prodavati kroz brend Chromebook X.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.06.2023. / 14:38

Novi oblici Chromebookova (Foto: Google)

Na tržištu računala danas dominiraju računala s Windowsima, a popularni su i Macovi. Oni koji traže alternativu nemaju previše izbora, a jedna od tih alternativa su računala koje pokreće Googleov operativni sustav Chrome OS. Prvi modeli Chromebookova bili su jeftiniji modeli ponajviše namijenjeni obrazovnom sektoru, a prošle godine predstavili su računala i za gamere. Pri tome, nije riječ o modelima s top hardverom, već o modelima na kojima se mogu streamati igre sa servisa poput Xbox Cloud Gaminga i Nvidijina GeForcea Now.

Slika nije dostupna Google ponovno kreće stopama Applea i razvija vlastite čipove za svoja računala

Američka kompanija sada planira krenuti u napad na najviši segment računalnog tržišta te bi, prema informacijama objavljenim na stranici 9to5Google, uskoro mogli predstaviti novi brend za premium računala - Chromebook X. Pri tome, naglašavaju na ovoj stranici, postoji mogućnost da prije konačne najave promjene ime tog brenda.

Računala s Googleovim operativnim sustavom koja će biti dostupna pod brendom Chromebook X morat će se zadovoljavati i određene uvjete, odnosno imati određene specifikacije. Tako se spominje da će trebati imati AMD-ove Zen 3 čipove, kao i Intelove procesore posljednje generacije, kao i novije čipove kada budu predstavljeni. Spominje se i određena količina memorije i, zanimljivo - dobra web kamera, što upućuje na to da ekipa iz Googlea želi da njihova računala, među inim, budu namijenjena zaposlenicima u kompanijama koje omogućuju udaljeni rad.

Također, Googleova premium računala trebala bi imati i neke ekskluzivne softverske opcije koje nisu dostupna u klasičnim Chromebookovima poput prikaza titlova u stvarnom vremenu, zamućenja pozadine pri videopozivima itd.

Slika nije dostupna Raste prodaja tableta, no to je tržište pod pritiskom jedne sve popularnije kategorije uređaja

Što možemo očekivati od računala iz serije Chromebook X mogli bi saznati uskoro jer prva računala na tržište, prema glasinama, u prodaju stižu već krajem ove godine. To će najvjerojatnije biti računala Googleovih partnera, a nije poznato razmišljaju li i u Googleu o ovakvom tipu premium Chromebooka.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti