Za ne povjerovati! Netko je ukrao dio kineske solarne ceste!

S obzirom na to da jedan kvadratni metar ove solarne ceste stoji nekoliku puta više od kvadrata "obične" ceste, krađa je shvaćena ozbiljno.

Martina Čizmić | 12.01.2018. / 11:40

Solarna cesta (Foto: Qilu Transportation Development Group) (Foto: Qilu Transportation Development Group)

Kineska solarna cesta, odnosno autocesta, nije bila otvorena ni tjedan dana kada je netko došao na zanimljivu ideju - ukrasti solarni panel iz kolnika.

Naime, prilikom redovite kontrole autoceste (kao što se to i inače radi), radnici su otkrili rupu gdje bi inače trebao stajati solarni panel. Široka oko 15 centimetara i duga oko 180 centimetara, rupa se nalazila usred solarnog kolnika i očito ju je netko napravio s namjerom krađe solarnog panela.

Policija provodi istragu, a čim je vijest dospjela u javnost, počele su se rađati različite teorije zavjere.

Od toga da je netko "ukrao" solarni panel za vlastite potrebe (iako nikome nije jasno zašto tako uzak, a dugačak dio), preko ideje da se radi o sabotaži (ali ne bi li bilo lakše jednostavno prebojiti dio panela) pa do (možda najizglednije) teorije kako se zapravo radi o industrijskoj špijunaži i iza krađe stoji neka od tvrtki koja bi željela kopirati i jeftinije prodavati ovakvu tehnologiju.

S obzirom na to da jedan kvadratni metar ove solarne ceste stoji nekoliku puta više od kvadrata "obične" ceste, možda je zadnji scenarij i najvjerojatniji.

Naime, iz tvrtke koja održava solarnu cestu, Shandong Guangshi Energy Co, za Quilu Evening News rekli su kako su i tijekom same gradnje ceste imali problema s krađama.

Iako je u to vrijeme gradilište bilo zatvoreno, naišli smo na brojne strance koji su obilazili gradilište. Fotografirali su izgradnju, a imali smo i slučajeve krađe dijelova. Kradu tehnologiju, a sad i samu cestu? rekao je jedan od čelnika Shandong Gunangshi Energy Co.

U svakom slučaju, cesta je brzo popravljena, a najavljeno je da će ju radnici češće obilaziti kako bi spriječili eventualne buduće krađe i uništavanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti