Kako bi povećali sigurnost vozača i korisnika, danas je najavljena inicijativa "Sigurno uz Uber" koja će se tijekom lipnja provoditi diljem Hrvatske s ciljem poticanja vozača i korisnika na sigurno i odgovorno ponašanje u prometu. U sklopu ove inicijative Uber će za svaku vožnju u vrijednosti iznad 30 kuna donirati jednu kunu Udruzi Sigurnost u promet, čiji je primarni cilj smanjenje broja nesreća i stradalih u prometu, prvenstveno putem edukacije.

Povodom predstavljanja inicijative održana je i rasprava na temu sigurnosti u prometu na kojoj su sudjelovali generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu Davor Tremac, član Upravnog odbora Udruge Sigurnost u prometu (SUP), Milan Pajnić te prometni stručnjak Željko Marušić.

Marušić je rekao da se sigurnost u prometu bazira na tri glavna čimbenika – vozačima, vozilima i prometnicama, pri čemu je posebno naglasio problem neodgovornih vozača, podsjetivši na primjer nedavno tragično preminulog nogometaša Reyesa koji se vozio u odličnom automobilu, na odličnim cestama, no vozio je prebrzo.

Predstavljanje inicijative Sigurno uz Uber (Foto: Davor Puklavec / PIXSELL.)

Vozilo ljudima ne smije biti sredstvo za iživljavanje, a vozači moraju biti odgovorni i poštovati prometna pravila te ne smiju voziti umorni, ni pod utjecajem alkohola, što nažalost često nije slučaj pa je bolje prijevoz prepustiti u ruke profesionalaca poput vozača taksija.

Zbog svih ovih stvari važna je edukacija mladih, ali i onih starijih vozača, a zahvaljujući inicijativi "Sigurno uz Uber“ udruga Sigurnost u prometa imat će više novca za kvalitetniju edukaciju većeg broja vozača kroz program održavanja radionica o važnosti odgovornog ponašanja u prometu, organizirat će i niz stručnih skupova, javnih tribina i rasprava, panel diskusija i znanstvenih rasprava o pitanjima stanja sigurnosti cestovnog prometa te provesti edukativno-preventivnu akciju "Europska noć bez nesreća 2019.".

Uberov sigurnosni centar

Za što veću sigurnost vozača i korisnika brine se i Uberov sigurnosni centar koji, među inim, sadržava poveznice koje će putnicima omogućiti da s prijateljima i članovima obitelji u stvarnom vremenu podijele rutu na kojoj se voze te da brzo i lako kontaktiraju hitnu pomoć. Sigurnosne opcije vozače upozoravaju na pridržavanje propisanih ograničenja brzine kako bi svaka vožnja bila sigurna za njih i njihove putnike.

"Svakodnevno bilježimo više od 15 milijuna vožnji putem Uberove aplikacije i sigurnost korisnika i vozača nam je prva na listi prioriteta. Sigurnosni centar unutar naše aplikacije osigurava visoku razinu sigurnosti - anonimizaciju broja pozivatelja, gumb za hitnu pomoć, GPS podatke o vožnji i upozorenje o prekoračenju brzine. Uber je dostupan u gradovima diljem Hrvatske te pozivamo sve korisnike i vozače da sudjeluju u poticanju sigurnosti u prometu", istaknuo je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

Milan Pajnić, član Upravnog odbora Udruge Sigurnost u prometu naglasio je kako je sustavna edukacija svih sudionika u prometu najbolja metoda za povećanje sigurnosti cestovnog prometa te da je s ovom inicijativom Uber još jednom dokazao da, osim financijskih efekata, punu pozornost posvećuje i sigurnosti svojih korisnika i sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu.

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.- 2020. godine za cilj ima broj stradalih u prometnim nesrećama smanjiti za 50 posto, odnosno svesti na maksimalno 213 poginulih godišnje. Ove je godine, do današnjeg dana, u prometu poginula 101 osoba. Najčešći uzrok nesreća bila je brzina neprilagođena uvjetima na cesti te vožnja pod utjecajem alkohola.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju