Za poboljšanje sigurnosti sudionika u prometu: Predstavljena inicijativa "Sigurno uz Uber"

U sklopu inicijative Uber će za svaku vožnju u vrijednosti iznad 30 kuna donirati jednu kunu Udruzi Sigurnost u promet

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2019. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako bi povećali sigurnost vozača i korisnika, danas je najavljena inicijativa "Sigurno uz Uber" koja će se tijekom lipnja provoditi diljem Hrvatske s ciljem poticanja vozača i korisnika na sigurno i odgovorno ponašanje u prometu. U sklopu ove inicijative Uber će za svaku vožnju u vrijednosti iznad 30 kuna donirati jednu kunu Udruzi Sigurnost u promet, čiji je primarni cilj smanjenje broja nesreća i stradalih u prometu, prvenstveno putem edukacije.

Povodom predstavljanja inicijative održana je i rasprava na temu sigurnosti u prometu na kojoj su sudjelovali generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu Davor Tremac, član Upravnog odbora Udruge Sigurnost u prometu (SUP), Milan Pajnić te prometni stručnjak Željko Marušić.

Marušić je rekao da se sigurnost u prometu bazira na tri glavna čimbenika – vozačima, vozilima i prometnicama, pri čemu je posebno naglasio problem neodgovornih vozača, podsjetivši na primjer nedavno tragično preminulog nogometaša Reyesa koji se vozio u odličnom automobilu, na odličnim cestama, no vozio je prebrzo.

Vozilo ljudima ne smije biti sredstvo za iživljavanje, a vozači moraju biti odgovorni i poštovati prometna pravila te ne smiju voziti umorni, ni pod utjecajem alkohola, što nažalost često nije slučaj pa je bolje prijevoz prepustiti u ruke profesionalaca poput vozača taksija.

Zbog svih ovih stvari važna je edukacija mladih, ali i onih starijih vozača, a zahvaljujući inicijativi "Sigurno uz Uber“ udruga Sigurnost u prometa imat će više novca za kvalitetniju edukaciju većeg broja vozača kroz program održavanja radionica o važnosti odgovornog ponašanja u prometu, organizirat će i niz stručnih skupova, javnih tribina i rasprava, panel diskusija i znanstvenih rasprava o pitanjima stanja sigurnosti cestovnog prometa te provesti edukativno-preventivnu akciju "Europska noć bez nesreća 2019.".

Uberov sigurnosni centar

Za što veću sigurnost vozača i korisnika brine se i Uberov sigurnosni centar koji, među inim, sadržava poveznice koje će putnicima omogućiti da s prijateljima i članovima obitelji u stvarnom vremenu podijele rutu na kojoj se voze te da brzo i lako kontaktiraju hitnu pomoć. Sigurnosne opcije vozače upozoravaju na pridržavanje propisanih ograničenja brzine kako bi svaka vožnja bila sigurna za njih i njihove putnike.

"Svakodnevno bilježimo više od 15 milijuna vožnji putem Uberove aplikacije i sigurnost korisnika i vozača nam je prva na listi prioriteta. Sigurnosni centar unutar naše aplikacije osigurava visoku razinu sigurnosti - anonimizaciju broja pozivatelja, gumb za hitnu pomoć, GPS podatke o vožnji i upozorenje o prekoračenju brzine. Uber je dostupan u gradovima diljem Hrvatske te pozivamo sve korisnike i vozače da sudjeluju u poticanju sigurnosti u prometu", istaknuo je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

Milan Pajnić, član Upravnog odbora Udruge Sigurnost u prometu naglasio je kako je sustavna edukacija svih sudionika u prometu najbolja metoda za povećanje sigurnosti cestovnog prometa te da je s ovom inicijativom Uber još jednom dokazao da, osim financijskih efekata, punu pozornost posvećuje i sigurnosti svojih korisnika i sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu.

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.- 2020. godine za cilj ima broj stradalih u prometnim nesrećama smanjiti za 50 posto, odnosno svesti na maksimalno 213 poginulih godišnje. Ove je godine, do današnjeg dana, u prometu poginula 101 osoba. Najčešći uzrok nesreća bila je brzina neprilagođena uvjetima na cesti te vožnja pod utjecajem alkohola.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti