Za razliku od Applea, HTC i Motorola ne usporavaju telefone

Novinari The Vergea kontaktirali su neke mobilne kompanije kako bi saznali provode li i one Appleovu praksu usporavanja telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2017. / 07:12

HTC (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Appleovo usporavanje telefona posljednjih se dana pretvorilo u pravi skandal koji će završiti na sudu jer su do sada podignute tužbe protiv te kompanije u SAD-u, Izraelu i Francuskoj. Iz kompanije su se jučer ispričali za, kako su ga nazvali, nesporazum o informacijama vezanim uz usporavanje telefona te su, kao znak isprike, korisnicima s modelima iPhone 6/6 Plus i novijima odlučili ponuditi jeftiniju zamjenu bateriju – umjesto 79 dolara, od sljedećeg mjeseca korisnici iPhonea bateriju će moći zamijeniti za 29 dolara.

No, nakon što su iz Applea potvrdili glasine oko usporavanja telefona, dio tehnoloških novinara postavio je pitanje je li ovu praksu primjenjivao samo Apple ili se sličnim tehnikama služe i druge mobilne kompanije. Ekipa s popularne stranice The Verge odlučila je ispitati situaciju te su kontaktirali HTC, Motorolu, Google, Samsung, LG i Sony te su im postavili pitanje usporavaju li i oni svoje telefone, odnosno procesore telefona kada baterije gube na snazi. Nažalost, do objave članka dobili su konkretan odgovor samo od Motorole i HTC-a – iz Samsunga su poručili kako će ispitati situaciju i javiti im, dok je glasnogovornik Sonyja zamolio za strpljenje s odgovorom zbog blagdana (Iz Samsunga i LG naknadno su odgovorili kako niti oni nikada ne usporavaju procesore na telefonima). 

Što se Motorole i HTC-a tiče, oni su u svojim odgovorima bila jasni – glasnogovornik HTC-a rekao je za The Verge kako njegova kompanija ne usporava telefone, dok su iz Motorole poručili slično: "Ne usporavamo performanse procesora zbog starijih baterija."

Podsjetimo, iz Applea su ovog tjedna priznali kako usporavaju procesore na telefonima sa starijim baterijama koje s vremenom gube na snazi kako bi spriječili neočekivana gašenja telefona, odnosno mogućnost oštećenja komponenti u situacijama kada je potrebna velika ili maksimalna procesorska snaga. Za većinu korisnika, osim činjenice što su njihovi telefoni usporili s radom, problematično je i Appleovo ponašanje jer iz kompanije nikoga nisu obavijestili da će s nadogradnjom softvera njihovi telefoni usporiti, a tu praksu provode još od prošle godine.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti