Za sigurnost djece u digitalnom svijetu nužna edukacija i zaštita države

Djeca su upozorila na još jednu opasnost modernog doba - cyberbullying.

Martina Čizmić | 21.11.2019. / 09:19

Zlostavljanje na internetu (Foto: A1 Hrvatska)

Kako bi se djeca sigurno kretala digitalnim svijetom, nužno je educirati njih i njihove roditelje, a u tome ih mora štititi i država, poručeno je u srijedu sa zajedničke sjednice djece i saborskih zastupnika koja je u srijedu održana u sabornici u prigodi 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Sjednica, koji su organizirali Savez društava Naša djeca, pravobraniteljica za djecu i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Sama djeca istaknula su da korištenje interneta i društvenih mreža ima niz korisnih, ali i štetnih strana, lako su im dostupni neprimjereni i za njih štetni sadržaji. Stoga, istaknuli su, treba stalno učiti, govoriti o dobrim i lošim stranama digitalnog okruženja, naučiti birati sadržaje.

Djeca su upozorila na još jednu opasnost modernog doba - cyberbullying. To je, objasnili su, situacija kada je dijete izloženo napadu drugog djeteta putem interneta koji pruža anonimnost.

Cyberbullying ostavlja trajan trag na djecu

Kažu da se djeca koja to rade osjećaju sigurno, imaju publiku i prave se važni, na sve gledaju kao na zabavu i ne shvaćaju štetu koju rade. Cyberbullying ostavlja trajan trag na djecu, a može dovesti i do ekstremnih reakcija kao što je pokušaj samoubojstva, upozoreno je.

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Irena Petrijevčanin Vuksanović poručila je djeci da nitko nema pravo prijetiti im, mobingirati ih, rugati im se bilo u realnom, bilo u internetskom ili virtualnom svijetu. "Uvijek reagirajte ako vidite, čujete ili znate za nasilje, mobing, recite nekome u koga imate povjerenje", pozvala ih je.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti