Parosmija je simptom kod kojeg ljudi dožive čudno i često neugodno iskrivljenje osjeta mirisa. Umjesto mirisa limuna osoba može osjetiti primjerice miris trulog kupusa ili pak čokolada može imati miris poput benzina. Taj se simptom veže za poremećaj osjeta njuha kod nekih pacijenata oboljelih od COVID-19, a izazivaju ga i drugi virusi ili ozljede glave.

Najnovija studija otkriva da vježbanje osjeta njuha nakon infekcije pomaže pacijentima u oporavku tog važnog osjetila u normalu.

Istraživanje je predvodilo Tehničko sveučilište Dresden u suradnji s britanskim sveučilištem East Anglia, britanskom Klinikom za okus i njuh Norfol pri sveučilišnoj bolnici James Paget, Medicinskim sveučilištem u Beču, sveučilišnim bolnicama u Kölnu te Sveučilištem Wroclaw u Poljskoj.

Određeni stupanj gubitka njuha, vjeruje se, zahvaća i do jedne četvrtine pučanstva generalno. Gubitak njuha je isto tako i istaknuti simptom COVID-19 i znamo da pandemija mnoge ljude ostavlja s dugoročnim gubitkom osjeta njuha ili poremećajem mirisa poput parosmije. Sad je možda riječ i o 90.000 osoba u Velikoj Britaniji, pojašnjava profesor Carl Philpott sa Sveučilišta East Anglia.

Za ljude s parosmijom miris određenih stvari, ili ponekad svega, drugačiji je i često neugodan. Primjerice, netko s parosmijom mogao bi pomirisati štapić cimeta, ali bi njima to mirisalo poput nečeg odvratnog, možda poput trule hrane ili još gore od toga, kaže Philpott.

Vježbanje njuha uključuje mirisanje najmanje četiri različite arome svakodnevno i do nekoliko mjeseci. To se rješenje pojavilo kao jednostavna opcija bez nuspojava za različite slučajeve pacijenata s gubitkom osjetila njuha, ističe Philpott.

Cilj vježbanja mirisa, dodaje britanski profesor, jest pomoć u povratu osjeta njuha na osnovu neuroplastičnosti, odnosno sposobnosti mozga da sam sebe prepozna te tako kompenzira promjenu nastalu uslijed ozljede ili infekcije.

Europski znanstvenici radili su s ukupno 143 sudionika studije koji su iskusili gubitak ili promjenu osjeta njuha zbog virusne infekcije.

Sudionici studije dobili su različite komplete za uvježbavanje njuha koji su se sastojali od raznih mirisa, uključujući eukaliptus, limun, ruže, cimet, čokoladu, kavu, lavandu, med, jagodu i timijan.

Testirani su na prepoznavanje mirisa na početku studije i onda nakon šest mjeseci uvježbavanja osjeta mirisa.

Otkrili su da je upravo njihov trening osjeta njuha pomogao u regeneraciji i oporavku tog osjeta. Ta je terapija posebno bila uspješna kod starijih osoba, a isto tako terapija je najveći učinak pokazala kod pacijenata koji su iskusili najveći gubitak njuha.

Istraživanje je provedeno prije izbijanja pandemije, no znanstvenici vjeruju da ono može pomoći ljudima koji su izgubili osjet njuha i zbog COVID-19.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju