Za Uskrs, uz pisanice, bojite i bojanke iz Digitalne zbirke NSK-a

Građani svoje uratke mogu podijeliti na društvenim mrežama uz korištenje oznaka ostanidoma, ObojiNašeZbirke, ZašiljiBojice i ColorOurCollections.

Martina Čizmić | 09.04.2020. / 11:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu povodom blagdana Uskrsa daruje dvije bojanke Oboji naše zbirke – Uskrs 1 i Oboji naše zbirke – Uskrs 2 te 16 slagalica za sve naraštaje s motivima iz prekrasnih uskrsnih čestitki s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Te prigodne čestitke dio su bogatog fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, najveće i najstarije zbirke ove vrste u Hrvatskoj, koja uz brojna djela velikana hrvatske likovne umjetnosti čuva i više od 150 tisuća razglednica različitih motiva, od onih najstarijih s kraja 19. stoljeća pa do suvremenih.

Uskrsne bojanke i slagalice nastale su u okviru kampanje #ObojiNašeZbirke, s kojom je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu krenula u ožujku ove godine kako bi, po uzoru na međunarodne baštinske ustanove, potaknula korištenje digitalne kulturne baštine za kreativno učenje i razonodu te predstavila javnosti bogate sadržaje Digitalne zbirke NSK-a. U okviru kampanje dosad je predstavljeno šest bojanki s prikazima veduta hrvatskih gradova, crtežima biljaka iz djela znamenitog hrvatskog botaničara Luje Adamovića te različitim crtežima i grafikama iz Grafičke zbirke NSK-a.

Proslavite Uskrs uz kulturu i umjetnost, obojite bojanke i prihvatite izazov slaganja ovih jedinstvenih slagalica, poručuju iz NSK-a te pozivaju sve da svoje radove objave na društvenim mrežama uz korištenje oznaka #ostanidoma, #ObojiNašeZbirke, #ZašiljiBojice i #ColorOurCollections. Bojanke je potrebno otisnuti, a interaktivne slagalice mogu se slagati online.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti