Za uspješno e-učenje nije dovoljan samo pristup internetu već i kvalitetan digitalni sadržaj

Zbog krize uzrokovane koronavirusom normalnu nastavu nije moglo izvoditi više od 63 milijuna nastavnika osnovnih i srednjih škola diljem svijeta.

Martina Čizmić | 03.07.2020. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija koronavirusa pokazala je sve prednosti učenja na daljinu, odnosno e-učenja. Milijuni učenika i studenata diljem svijeta pratili su predavanja preko interneta, komunicirali sa svojim učiteljima i profesorima preko chata i aplikacija za videokonferencije, a čak su se i ispiti provodili preko interneta. 

Upravo je pitanje kvalitetnog obrazovanja i potencijala e-učenja bila glavna tema globalne inicijative TECH4ALL i webinara na kojem su sudjelovali zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Tema pristupa kvalitetnom obrazovanju posebno je na važnosti dobila ove godine, uslijed krize uzrokovane koronavirusom zbog koje normalnu nastavu nije moglo izvoditi više od 63 milijuna nastavnika osnovnih i srednjih škola. Iako su nekima na raspolaganju bili digitalni alati, pokazalo se da, uz sam pristup tehnologiji, postoji velika potreba za kontinuiranim razvojem digitalnih edukativnih sadržaja, ali usavršavanjem učitelja diljem svijeta kako bi se podigla kvaliteta obrazovanja na daljinu.

Vjerujemo da svi imaju pravo na obrazovanje i pravo na jednake mogućnosti. Kao tehnološka tvrtka, Huawei želi pomoći u međusobnom povezivanju fokusirajući se na dva važna područja - povezivanje škola i razvoj digitalnih vještina, rekao je Ken Hu, zamjenik predsjednika Huaweija adresirajući problem da 50 posto svjetske populacije i dalje nema pristup internetu, zbog čega digitalni jaz u obrazovanju i dalje raste.

Huawei će u sklopu globalne inicijative TECH4ALL svim nastavnicima i učenicima diljem svijeta osigurati pristup visokokvalitetnim obrazovnim resursima, kao što su digitalni kurikuli i aplikacije za e-učenje, a pomoći će i usavršavanju nastavnika i učenika kroz osiguravanje internetske veze u školama. Također, po pitanju digitalnih vještina planira organizirati obuku ranjivim skupinama u udaljenim područjima, kroz projekte mobilnih učionica sa širokopojasnim pristupom internetu poput DigiTrucka i posebnih programa pod nazivom „Skills on Wheels“. To su posebni programi za najsiromašnije dijelove svijeta. Od pokretanja DigiTrucka u Keniji krajem prošle godine osigurana je obuka za više od 1500 učenika i nastavnika u ruralnim područjima. Huawei se nada da će u sljedeće dvije godine proširiti program i na zemlje poput Francuske, Filipina i druge u kojima postoji potreba za takvim pristupom.

Dodatno, Huawei je početkom travnja u sklopu Huawei ICT akademije pokrenuo program "Learn ON", usmjeren na sveučilišne talente diljem svijeta koji studiraju neka od područja ICT-a. Program okuplja globalne sveučilišne partnere i u ponudi ima više od 130 mrežnih tečajeva (MOOC) koji pokrivaju napredna tehnološka polja poput umjetne inteligencije, big data, 5G-a i IoT-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti