"Za žene u znanosti": Traže se najbolje mlade znanstvenice u Hrvatskoj

Dosad je nagrađeno 66 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Martina Čizmić | 07.11.2023. / 10:17

Prof. dr. sc. Zrinka Ljubešić (Foto: L'Oreal-UNESCO)

L'Oréal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija raspisali su novi natječaj za Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti".

Ovogodišnji ciklus najavili su akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja L'Oréal – UNESCO "Za žene u znanosti", prof. dr. sc Zrinka Ljubešić; članica Izbornog povjerenstva, dr. sc. Ines Haberle, stipendistica Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" 2023. godine te partneri Programa.

M.Sc. Ines Haberle, mag. phys. Antonija Mravak, dr. sc. Andrea Hloušek-Kasun, dr. med. Ivana Sopek Merkaš Dodijeljene stipendije mladim znanstvenicma u sklopu Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti": "Nedvojbeno je da znanost treba žene"

Kako je istaknuto prilikom predstavljanja programa, u sklopu novog ciklusa pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od pet tisuća eura nagradit će se četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja prirodnih znanosti. Te prestižne stipendije predstavljaju svojevrsno priznanje za njihova izvanredna postignuća i doprinose koji imaju ključnu ulogu u kreiranju društva znanja te koja obogaćuju razumijevanje svijeta, potiču inovacije i rješavaju ključne izazove s kojima se društvo suočava.

Prema pravilniku natječaja, neki od uvjeta za pristup natječaju jesu da kandidatkinje za stipendiju moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj godini izrade doktorske disertacije.

Krajnji je rok za predaju natječajne dokumentacije 4. prosinca 2023., a sve detalje natječaja možete pronaći ovdje.

Andrea Hloušek-Kasun Računala i ChatGPT transformiraju znanost, no Hrvatskoj nedostaje ključan element da bi zadržala korak

Kroz Nacionalni program stipendiranja L'Oréal – UNESCO "Za žene u znanosti" dosad je nagrađeno 66 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije, a ove će im se godine pridružiti četiri nove stipendistice. Program predstavlja priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i rad, a ujedno ih ohrabruje i potiče na daljnja istraživanja i znanstvena usavršavanja.

Nove mlade nade hrvatske znanosti odabrat će Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika na čelu s predsjednikom Povjerenstva, akademikom Zvonkom Kusićem.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti