Zaboravite na viruse, hakeri imaju još jednostavniji način da vam unište pametni telefon

Stručnjaci u Tencentu testirali su 35 različitih modela brzih punjača, različitih proizvođača i ovu ranjivost pronašli kod čak 18 modela.

Martina Čizmić | 22.07.2020. / 12:40

Punjači (Foto: Getty images)

Zlonamjerne aplikacije možda vam mogu ukrasti osobne podatke, broj kreditne kartice, lozinku za Facebook ili pak zaključati pametni telefon i od vas tražiti "otkupninu". No, posljednji sigurnosni propust koji su otkrili kineski stručnjaci za računalnu sigurnosti mogao bi u potpunosti uništiti vaš telefon.

Stručnjaci iz Tencent Security Labs otkrili su kako je moguće napasti firmware (osnovni softver) u punjačima koji podržavaju brzo punjenje pametnih telefona i tako ga modificirati da punjač uništi svaki uređaj koji se priključi na njega.

Naime, kako bi uređaji iskoristili mogućnost brzog punjenja, moraju komunicirati sa samim punjačem. Punjač mora znati koliko je energije ostalo u bateriji, koliki je njezin kapacitet, koju voltažu koristi i, naravno, koja je temperatura same baterije. A kako bi komunicirali, koriste firmware i mikroprocesor koji prikuplja i analizira sve informacije.

Hakerima je dovoljno da se priključe na takav punjač, modificiraju firmware (ubace nekoliko linija vlastitog koda) i prilikom sljedećeg spajanja s uređajem punjač može izazvati pregrijavanje baterije, izazvati kratki spoj ili čak eksploziju uređaja.

Problem je što je moguće i preko punjača zaraziti uređaj te ga pretvoriti u "nositelja zaraze", što znači da bi takav uređaj mogao zaraziti svaki drugi brzi punjač s kojim bude spojen.

Stručnjaci u Tencentu testirali su 35 različitih modela brzih punjača, različitih proizvođača i ovu ranjivost pronašli kod čak 18 modela. Nisu željeli otkriti koji su to modeli, odnosno tko su njihovi proizvođači.

Zasad korisnicima savjetuju da koriste samo vlastite punjače te ne posuđuju punjače nepoznatim osobama. Pogotovo ako im je uređaj i ono što je pohranjeno na njemu važno.  

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti