Zagađenje zraka u najvećim svjetskim gradovima palo na najniže razine

Jedna dobra strana mjera ograničenja kretanja u pandemiji koronavirusa je smanjenje zagađenja zraka. U nekim gradovima razlika je drastična.

Martina Čizmić | 24.04.2020. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zagađenje zraka u najvećim svjetskim gradovima, u kojima je život stao zbog karantene proglašene zbog pandemije koronavirusa, palo je na najniže razine.

Mjere ograničenja prometa i zaustavljanje industrije rezultirali su smanjenjem zagađenja zraka bez presedana, prenosi CNN rezultate novog istraživanja.

Veliki svjetski gradovi koji pate od najnezdravijeg zraka nakon trotjednih mjera ograničenja zbog koronavirusa bilježe smanjenje koncentracije najsmrtonosnijih čestica i do 60 posto u odnosu na godinu prije.

Istraživanjem tvrtke IQAir, koja globalno prati kvalitetu zraka, bilo je obuhvaćeno deset velikih gradova širom svijeta koji imaju relativno velik broj slučajeva zaraze koronavirusom, zbog čega su pod strogim karantenskim mjerama.

Studijom je analizirana koncentracija štetnih mikroskopskih čestica PM2.5. Čestice zagađenja koje su manje od 2,5 mikrometara smatraju se posebno opasnima za zdravlje jer se usade duboko u pluća i uđu u krvotok te mogu prijeći u druge organe i izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Sedam od deset gradova koji su obuhvaćeni istraživanjem, među kojima su New Delhi, Seul, Wuhan i Mumbai, bilježe značajno poboljšanje kvalitete zraka. Oni s tradicionalno višim vrijednostima zagađenja česticama PM2.5 uočavaju najznačajniji pad zagađenja.

Analitičari su odabrali trotjedno razdoblje u kojemu su na snazi bile ili najstrože karantenske mjere ili je epidemija koronavirusa bila na vrhuncu.

Zagađenje zraka već je samo po sebi globalni zdravstveni problem i ubija godišnje sedam milijuna ljudi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Smanjivanje emisije stakleničkih plinova najbolji je način sprečavanja smrti povezanih sa zagađenjem, kažu znanstvenici.

U indijskom glavnom gradu New Delhiju, koji je često na vrhu popisa najzagađenijih gradova svijeta, zabilježen je 60-postotni pad broja čestica PM2.5 od 23. ožujka do 13. travnja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U Indiji su 25. ožujka stupile na snagu karantenske mjere. Indija je jedna od najzagađenijih zemalja i stanovnik je prosječno tijekom godine izložen 500 posto većem zagađenju česticama PM2.5 od dopuštenog.

U Seulu je zabilježen pad razina PM2.5 čestica za 54 posto. I južnokorejski zrak jedan je od najnekvalitetnijih na svijetu.

U epicentru pandemije kineskom gradu Wuhanu koncentracija PM2.5 čestica pala je 44 posto.

U Los Angelesu koncentracija čestica PM2.5 u tri tjedna ožujka pala je 31 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a i London i Madrid također su zabilježili pad zagađenja.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti