Zagrebačka IT tvrtka razvila aplikaciju koja će revolucionirati transplantaciju bubrega

Riječ je o prvom takvom konceptu na ljudskim organima što je revolucionarni korak u zdravstvu.

Martina Čizmić | 26.04.2021. / 12:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zagrebačka IT kompanija Q, razvila je proizvod koji bi mogao dovesti do revolucije u području medicine koje se bavi transplantacijom ljudskih organa. Riječ je o softverskom rješenju koji pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe svog odgovarajućeg primatelja. Točnije, aplikacija treba unaprijed utvrditi hoće li novi domaćin moći primiti organ prije nego se organ transplantira, a sve s ciljem da se iskoristi potencijal svakog doniranog organa.

Kako ističu oko 15-20 posto doniranih organa u svijetu se nikada iskoristi jer ne postoje alati kojim bi ih se temeljito analiziralo. Zato je Q za englesku tvrtku Accunea razvio aplikaciju “Accunea Transplant Monitor” koja će pomagati u transplantaciji organa i raditi na povećanju broja uspješnih operacija. Aplikacija koja je još u konceptualnoj fazi uskoro će se testirati u jednoj od najprestižnijih londonskih bolnica.

Uz pomoć ove aplikacije nefrolozi će moći s daljine pratiti ključne biokemijske podatke i na vrijeme spasiti ljudske živote. Riječ je o prvom takvom konceptu na ljudskim organima što je revolucionarni korak u zdravstvu. Jako smo sretni što imamo priliku raditi na svjetskim projektima kojim utječemo na dobrobit ljudi, kazao je Filip Ljubić, CEO Q-a.

Sama tehnologija radi na način da se u sterilnom okruženju na transplantacijski organ postave senzori spojeni na Arduino uređaj koji očitavaju tri vrijednosti - kreatinin, glukozu i laktat te njihove oscilacije. Takav princip omogućuje da se Bluetooth vezom prate funkcije organa u stvarnom vremenu. Biotech kompanija Accunea sa sjedište u Londonu inače se bavi analitičkom medicinom, a novu će aplikaciju u budućnosti koristiti prvenstveno u transplantaciji bubrega.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti