Zagrebački filmski festival i ove godine donosi bogat i zanimljiv program

Natjecateljski dio programa Zagreb Film Festivala završava u subotu proglašenjem pobjednika i projekcijom pobjedničkog filma Cannesa, Trokuta tuge Rubena Östlunda.

Martina Čizmić | 23.10.2022. / 12:40

Film Korzet (Foto: ZFF)

Ljubitelji filmova već znaju da se tradicionalno krajem listopada u Zagrebu održava Zagrebački filmski festival. Ove godine, festival službeno započinje 23. listopada, a tijekom osam dana programapredstavit će 115 filmova iz cijeloga svijeta u 11 programa te ugostiti niz uglednih regionalnih i svjetskih filmaša.

Naglasak je glavnog programa kao i uvijek na debitantskim i drugim filmovima autorica iz cijeloga svijeta, a posebnost rođendanskog izdanja jest rekordan broj prvijenaca domaćih autora. Festival u nedjelju u 20 sati kinu SC otvara hrvatska premijera filma Sigurno mjesto Jurja Lerotića u prisustvu redatelja i ekipe filma, a od utorka do četvrtka na popodnevnim (13h) i večernjim (21h) projekcijama u kinu Tuškanac gledatelje očekuju premijere domaćih fimova: Garbure Josipa Žuvana, Tragova Dubravke Turić i Strica redateljskog dvojca Kapac-Mardešić, koje će publici osobno predstaviti autori.

ZFF u Zagreb dovodi niz relevantnih svjetskih imena, od Cristiana Travagliolija, europskim Oscarom ovjenčana montažera vizualnih remek-djela Paola Sorrentina, i Zlatka Burića, hrvatsko-danskog glumca (Diler, Slatke prljave stvari, Ne gledaj mi u pijat, Trokut tuge), koji će na ZFF-u održati masterclass predavanja, do Colma Bairéada, irskog redatelja koji će predstaviti svoj debitantski film Tiha djevojka, klasičnu priču na irskom jeziku koja je već rastopila srca brojnih gledatelja.

Međunarodnim gostima pridružit će se niz regionalnih i hrvatskih autora, glumaca i profesionalaca poput makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske (Najsretniji čovjek na svijetu), bh. redatelja Pjera Žalice (Praznik rada), čiji je film Gori vatra prije 20 godina otvorio prvo izdanje Zagreb Film Festivala, Mikija Manojlovića (Stric), Ksenije Marinković, Marije Škaričić (Tragovi), Ivane Roščić (Stric, Garbura), Gorana Markovića i Snježane Sinovčić (Sigurno mjesto) i mnogih drugih.

Ovogodišnji ZFF mjesto je na kojem će svatko moći pronaći film za sebe, od revidirane priče o carici Sisi (Korzet) i literarne meditacije o prijateljstvu (Osam planina) do filmova queer tematike poput pakistanskog kandidata za Oscara Joyland i drame Mokri pijesak. Ljubitelje europskog filma oduševit će ZFF-ov program Mreža festivala jadranske regije, koji u Muzej suvremene umjetnosti i online donosi četiri filma osebujnih i svježih priča, od sjajne gorko-slatke rumunjske satire Întregalde Radua Munteana koja propituje granice ljudske dobrote, do šarmantna portugalskog filma o odrastanju, vještičarenju i tugovanju Alma Viva.

Natjecateljski dio programa Zagreb Film Festivala završava u subotu proglašenjem pobjednika i projekcijom pobjedničkog filma Cannesa, Trokuta tuge Rubena Östlunda, a filmske projekcije nastavljaju se i u nedjelju, 30. listopada. Festival se održava na pet gradskih lokacija: u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Sve informacije o festivalu dostupne su na www.zff.hr.

Zagreb Film Festival financijski podržavaju Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa – potprogram MEDIA i Turistička zajednica grada Zagreba. Glavni sponzor festivala je INA.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti