Zagrebački potres osjetio se čak i na internetu

Članica RIPE NCC-a objavila je članak u kojem je analizom mrežnih AS-ova (autonomnih sustava) istražila utjecaj zagrebačkog potresa na stanje Interneta u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 31.03.2020. / 12:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Potres koji je ostavio trajan trag na centru Zagreba i njegovoj okolici, ostavio je i posljedice na još jednom, pomalo neobičnom mjestu -internetu u Hrvatskoj. 

Pri tome ne mislimo samo na tisuće poruka i fotografija koje su objavljene na društvenim mrežama, već na to kako je sam potres utjecao na internetsku infrastrukturu.

Članica RIPE NCC-a, neprofitne organizacije za podršku internetu kroz tehničku koordinaciju, objavila je članak u kojem je analizom mrežnih AS-ova (autonomnih sustava) istražila utjecaj zagrebačkog potresa na stanje interneta u Hrvatskoj.

Iz Srca pojašnjavaju kako je autonomni sustav (AS) mreža kojom upravlja jedan tehnički entitet pod nadzorom jedne države. Sam internet sastavljen je od mnogih autonomnih sustava koji su međusobno povezani.

Od 120 inače prisutnih i funkcionalnih AS-ova u Hrvatskoj, u trenutku potresa odmah su nestala dva AS-a, a u sljedećih nekoliko sati još dva te je tako broj AS-ova pao na 116. To bi ujedno objasnilo zašto je velik broj građana u Zagrebu i okolici imao problema s internetskom vezom, ali i ostalim uslugama vezanim za internet. 

No, kako ističu iz RIPE NCC-a, već sljedećeg dana, svih 120 AS-ova bilo je ponovno aktivno.

Za sve one koji žele saznati u detalje kako se potres "osjetio" na internetu, cijeli članak mogu pročitati ovdje

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti