Zahvaljujući ovoj slučajnosti, telefone ćemo uskoro moći napuniti za samo jednu minutu!

Tim Sveučilišta u Tel Avivu, zadužen za nanotehnologiju, sasvim je slučajno došao do tehnologije potrebne za brzo punjenje baterije.

Monika Nožić Monika Nožinić | 26.02.2015. / 08:13

Zahvaljujući ovoj slučajnosti, telefone ćemo uskoro moći napuniti za samo jednu minutu!

Tim Sveučilišta u Tel Avivu, zadužen za nanotehnologiju, sasvim je slučajno, prilikom proučavanja Alzheimerove bolesti, došao do tehnologije potrebne za brzo punjenje baterije.

Prema njihovim nalazima, posebna molekula peptida može znatno brže, poput spužve, upiti električno punjenje, za razliku od običnih baterija današnjih pametnih telefona. Kompanija koja će razvijati ovu novu bateriju zove se StoreDot, čije je sjedište također u Izraelu.

Nažalost, ova će baterija imati i jednu manu, a to je manji kapacitet od postojećih, ali ako bude moguće napuniti je za samo jednu minutu, to će biti sasvim prihvatljiva zamjena za kapacitet.

"Punjač za ovu bateriju nije poput drugih punjača. Da bi se napunila za samo jednu minutu, u ovu je bateriju potrebno provesti puno više energije, što trenutno niti jedan običan punjač nije u mogućnosti učiniti. Zato smo morali napraviti vrlo jak punjač, cjenovno prihvatljiv i koji će biti dovoljno mali da može stati u svaki džep", stoji u priopćenju ovih znanstvenika.

Kako bi ovaj punjač radio svoj posao, na telefonu će biti potrebno instalirati i poseban softver kako bi se baterija punila što efikasnije.

Dobre vijesti su da nismo previše daleko od toga da ova baterija postane stvarnost i neizostavni dio budućih telefona. Kako bi se ova baterija do kraja ove godine našla u pametnim telefonima, StoreDot trenutno surađuje sa 15 različitih proizvođača.

Izvor/Foto: Guardian/Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti