Zajedničkim programiranjem do svjetskog rekorda

"Moonhack" je dobio ime zbog datuma održavanja - obljetnice prvog slijetanja astronauta na Mjesec.

Martina Čizmić | 21.07.2018. / 10:15

Djeca za računalima (Guliver/Thinkstock)
Djeca za računalima (Guliver/Thinkstock)

Četrdesetak učenika sisačkih osnovnih škola u petak se organizirano uključilo u projekt "Moonhack 2018.", u nastojanju da zajedno s vršnjacima iz cijelog svijeta obore svjetski rekord u programiranju.

Prošle je godine postavljen rekord od 28.575 djece koja su programirala na istom zadatku u istom danu. Tada se u projekt prvi put uključilo i desetak sisačkih osnovaca.

Mogućnost obaranja rekorda i ove im je godine pružila sisačka Narodna knjižnica i čitaonica Vlade Gotovca, u kojoj pod mentorstvom Ivana Rakarića djeluje skupina malih informatičara.

Ove je godine zadatak programiranja sigurno spuštanje svemirska letjelice na mjesec. U programiranju se djeca koriste programskim jezikom Scratch, a obaveza je da dosljedno prate detaljne upute.

Za učenike su prije samog programiranja organizirane pripreme, kako bi u skupinama od po sedam učenika u dva sata obavili postavljeni zadatak. Sisački su učenici za računala sjeli u dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice od 10 sati.

U "Moonhack 2018" mogli su sudjelovati svi zainteresirani učenici. Bilo je dovoljno da svoj projekt prijave na službenim stranicama projekta.

Ako se obori svjetski rekord u broju učenika koji sudjeluju u projektu, svima će pojedinačno pripasti laskava titula svjetskog rekordera. Rezultati projekta "Moonhack 2018." bit će poznati za tjedan dana.

Inače, "Moonhack" je dobio ime zbog datuma održavanja. Naime, 20. srpnja 1969. godine, letjelica Apollo 11 sletjela je na Mjesec, a američki astronauti postali su prvi ljudi koji su prošetali mjesečevom površinom. Pilot Neil Armstrong tada je izgovorio legendarnu rečenicu: "Ovo je mali korak za čovjeka, no veliki korak za čovječanstvo".

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti