Zajedničkim snagama protiv sve raširenijeg problema: Čak i kad se žena isključi s interneta, nasilje ne prestaje

Nasilje nad ženama, duboko ukorijenjeno u našim društvima, ima opasnu podršku u modernim tehnologijama.

Hina | 30.03.2023. / 08:31

Cyberbullying, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Nekoliko nevladinih udruga iz Hrvatske, Španjolske i Portugala pokrenulo je zajednički projekt u trajanju od tri godine kojim žele razraditi preporuke za suzbijanje nasilja nad ženama putem interneta, pa te preporuke ponuditi državnim administracijama da ih uključe u nacionalne kaznene zakone, izvijestila je u srijedu novinska agencija EFE.

Ovim projektom nadamo se pripremiti dokumente o kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama te utjecati na državne administracije da ih uključile u kaznene zakone, izjavila je Teresa Nevado Bueno, predsjednica organizacije Europski ženski lobi u Španjolskoj (LEM Espana).

Zlostavljanje na internetu, ilustracija Pravobraniteljica upozorava: Kibernetičko nasilje u stalnom je porastu posljednje tri godine

Napomenula je da se na internetu odvijaju brojna kaznena djela i medijsko nasilje, poput distribucije seksualnog sadržaja, korištenja lažnih profila i govora mržnje.

Ta djela nisu dovoljno uključena u kaznene zakone 27 država Europske unije, izjavila je Nevado Bueno tijekom međunarodne "online" konferencije organizirane iz Zagreba.

Domaćin konferencije "Podizanje svijesti o kibernetičkom nasilju i načini ostvarenja sigurnijeg 'online' ambijenta za žene i djevojčice" bila je hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Ovakva internetska kaznena djela "eksponencijalno rastu u Europi" pa su potrebne kampanje kojima bi se podignula razina svijesti u društvu, napose među adolescentima, istaknula je Ljubičić.

Na konferenciji je inicijalno predstavljen zajednički projekt udruga iz Hrvatske, Španjolske i Portugala koji bi trebao biti sufinanciran novcem iz EU fondova.

Slika nije dostupna Istraga šokirala otkrićem unutar metaversa: Djeca su izložena seksu, rasističkim uvredama i prijetnjama silovanjem

Alexandra Silva, iz Portugalske platforme za prava žena (PpDM), kaže da nasilje nad djevojčicama i ženama počinje u virtualnoj sferi pa preraste u opipljivu fizičku bol s psihičkim, društvenim, seksualnim i ekonomskim posljedicama.

Nasilje ne prestaje kada se žena isključi s interneta, upozorila je. Nasilje nad ženama, duboko ukorijenjeno u našim društvima, ima opasnu podršku u modernim tehnologijama, dodala je Silva.

Oko 95 posto žena koje su bile izložene nasilju preko interneta imale su negativne posljedice koje su se uglavnom manifestirale kroz depresiju, izjavila je Ana Neves iz portugalske Komisije za građanstvo i jednakost spolova (CIG).

Navela je da je nedavna studija pokazala da je 67 posto osoba u Portugalu u dobi od 18 do 25 godina bilo izloženo seksualnom nasilju temeljenom na slikama distribuiranima internetom.

Slika nije dostupna Kako se nositi s lošim stranama interneta? Savjete daju oni koji "žive" na internetu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti