Zaljubljeni Hrvati šalju poruke i srčeka, a prije bi se odrekli mobitela nego seksa ili godišnjeg odmora

Hrvati prvo dodaju jedni druge na društvenim mrežama, a tek onda razmjenjuju brojeve telefona.

Martina Čizmić | 14.02.2019. / 11:05

Ljubav i pametni telefon (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Mijenjate li svoje navike korištenja pametnog telefona kad ste zaljubljeni ili ne? Naime, istraživanje koje je uoči Valentinova proveo Huawei pokazalo je kako Hrvati, kad su zaljubljeni, više pišu poruke i šalju emotikon srca nego što razgovaraju na mobitel.

Da su se ljubavne igre zavođenja donekle promijenile, pokazali su rezultati istraživanja "Koja vam je veza važnija: mobilna ili ljubavna?“. Naime, većina ispitanika najprije se povezuje na društvenim mrežama (43,4%), a tek potom razmjenjuje brojeve telefona (36,8%). Općenito, istraživanje pokazuje kako se u ljubavnim odnosima danas više pišu poruke (63,4%) nego što se razgovara. Štoviše, najčešći način izražavanja ljubavi putem poruka jest emotikon u obliku srca (37,5%), dok potom podjednak broj ispitanika bira emotikon poljupca (26,3%) ili pak svoje osjećaje izražava riječima (26,8%).

Proveli smo ovu anketu kako bismo saznali kakav odnos korisnici mobitela općenito imaju prema svojim pametnim telefonima i kako ih koriste kada komuniciraju sa svojim partnerima. Izgradnja, uspostavljanje i održavanje dobrih i zdravih veza s voljenima, posebice pomoću pametnih telefona, te skretanje pozornosti na pozitivne mogućnosti koje pruža vrhunska tehnologija, ključni su razlozi za aktiviranje ove kampanje na Dan zaljubljenih, izjavio je Norman Mueller, direktor marketinga za Hrvatsku i Sloveniju.

Zaljubljeni Hrvati svoje partnere u imeniku većinom imaju memorirane njihovim imenom (57,2%), te potom nadimkom (36,7%), dok ih gotovo neznatan broj ispitanika memorira tuđim imenom (2,6%), pri čemu je takvih nešto više u Rijeci i okolici (4,3%).

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Čak trećina ispitanika priznala je da u njihovim mobitelima postoje sadržaji koje ne bi željeli da vide njihovi partneri (33,3%), pri čemu je najveći postotak takvih ispitanika bio iz grada Zagreba i okolice (35%). Od takvih osjetljivih sadržaja, najviše se radi o izvjesnim tekstualnim porukama (19,9%) i tuđim fotografijama (14,9%).

Aplikacije za upoznavanje koristi tek svaki deseti ispitanik (11,7%), dok je nešto više ispitanika prijavilo slanje eksplicitnih sadržaja svojim partnerima (12%). Od ostalih aktivnosti najčešće je flertanje putem mobitela (33,6%), pri čemu opet prednjače ispitanici iz grada Zagreba i okolice (35,6%). Svojim partnerima ispitanici pak najviše zamjeraju kada tipkaju na mobitel (63,2%) te igranje igrica (31,9%).

S prosječnim korištenjem mobitela od tri do pet sati dnevno (40,8%), od uobičajenih prostorija u kući, ispitanici ne ispuštaju mobitele ni dok su na WC-u (54,6%) te u kupaonici (44,7%). I dok je nesigurnost bez mobitela izrazilo 54,5% ispitanika, pri čemu ih je 67,2% navelo da ga uvijek nose sa sobom, čini se da mobiteli, unatoč možda uvriježenom mišljenju, ipak nisu u potpunosti ovladali našim životima. Upitani da izaberu između korištenja mobitela radi drugih aktivnosti, ispitanici su radije izabrali druženja s prijateljima (77,5%), seks na šest mjeseci (64,3%) te godišnji odmor (64,2%).

Općenito, ispitanici smatraju da im mobiteli u vezama služe kako bi s partnerom ostali u kontaktu (51,5%), dok tek četvrtina smatra da pridonosi njihovoj bliskosti (26,9%). Većina ispitanika slaže se da im mobiteli pomažu da ostanu u kontaktu s bližnjima (91%).

Istraživanju je pristupio najveći broj ispitanika u dobi od 18 do 25 godina (35,8%) te potom onih od 26 do 35 godina (30,4%), pri čemu su žene bile brojnije (65,6%). Anketi su pristupili ispitanici iz pet hrvatskih gradova – Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina, a najveći broj ispitanih bio je iz grada Zagreba i okolice (46,1%).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti