Zanimljivo istraživanje otkrilo što treba raditi u starijoj dobi kako bi ojačali kognitivne sposobnosti

Čini se kako bi bolje kognitivno zdravlje trebali potražiti u - spavaćoj sobi.

Martina Čizmić | 14.10.2023. / 09:01

Stariji par, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici stalno pokušavaju otkriti zbog čega u starosti dolazi do opadanja kognitivnih sposobnosti, kao i kako to propadanje usporiti ili čak u potpunosti zaustaviti. 

I dok su ranije studije pokazale kako je fizička aktivnost u starijoj dobi ključna za zdravo tijelo i mozak, studija nedavno objavljena u časopisu The Journal of Sex Research, pokazala je kako je za zaustavljanje pada kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi uvelike zaslužan - seks.

Kako navode znanstvenici, prilikom analize podataka koristili su se podacima iz Nacionalnog projekta društvenog života, zdravlja i starenja Sveučilišta u Chicagu (NSLHA) koji je bio "prva nacionalno reprezentativna studiju o raskrižju između društvenih i intimnih odnosa i zdravog starenja". Ti podaci bili su ključni kako bi se utvrdilo može li seksualni život starijih osoba, na bilo koji način, utjecati na kognitivni pad tijekom starenja.

Spavanje, ilustracija Želite očuvati pamćenje i u starijoj dobi? Znanstvenici kažu da bismo rješenje trebali potražiti u spavaćoj sobi

Autorica studije, Shannon Shen, docentica sociologije na Hope Collegeu u Michiganu, istaknula je kako je seksualnost "često zanemaren" dio života starijih Amerikanaca. Unatoč tome što postoji mnogo istraživanja o kognitivnom padu, malo je radova koji razmatraju koliko intimni društveni odnosi mogu biti korisni za kognitivno funkcioniranje."

Koristeći podatke NSLHA, Shen je ograničila uzorak studije na 1.683 osobe u dobi od 62 godine i starije, od kojih su sve dale potpune podatke o svom kognitivnom zdravlju i na neki su način bile u seksualnom partnerstvu. Svih 1.683 odabranih za studiju bili su "u braku, izvanbračnoj zajednici ili su imali romantičnog, intimnog ili seksualnog partnera."

Rezultati su bili zapanjujući. Shen je otkrila da su starije osobe u dobi između 75 i 90 godina, koje su prakticirale seks barem jednom tjedno, pokazale bolju kognitivnu funkciju od svojih kolega koji su bili manje seksualno aktivni. 

Zanimljivo, studija je otkrila da nije svaki seks jednako blagotvoran za kognitivno zdravlje. Za ljude u dobi između 62 i 74 godine seksualna je kvaliteta bila ključna u određivanju nudi li seksualna aktivnost kognitivne koristi. Čini se da su bolje rezultate postizali oni koji svoj seksualni život smatraju zadovoljavajućim i ugodnim. U prijevodu, starije osobe ne bi trebale prakticirati seks, ako im on ne donosi zadovoljstvo.

Za starije osobe koje su u vezi, seks je važan za kasnije kognitivne funkcije, ali to ovisi o dobi i aspektu seksualnog odnosa, pojašnjava Shen. Oni u dobi 75 do 90 godina, koji su prakticirali seks jednom ili više puta tjedno, imali su bolje kognitivne funkcije pet godina kasnije u usporedbi s onima koji nisu prakticirali seks.

Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo što pridonosi sprječavanju demencije u starijoj dobi

Posebno je zanimljivo koliko dobar seks sada, ima dugoročni učinak na kognitivno zdravlje. 

Oni u dobi od 62 do 74 godine koji su imali kvalitetniji seks s više fizičkog i emocionalnog zadovoljstva, imali su i bolje kognitivne funkcije pet godina kasnije u životu, dodaje Shen.

No, Shen dodaje kako studija nije savršena. Naime, u istraživanje nisu bile uključene druge varijable poput rase, razine prihoda, živi li osoba u vlastitom ili umirovljeničkom domu. 

Ipak, dodaje, otkrića su intrigantna i trebala bi potaknuti starije osobe da razmisle o svojim intimnim odnosima, ali i mlađe da razmisle o tome što i kako žele raditi u starijoj dobi.

Izvor: PsyPost

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti