Gubitak pamćenja i mentalnih sposobnosti u kasnijoj životnoj dobi smatra se jednim od glavnih znakova starenja. No, što kad biste i u starijoj dobi mogli očuvati svoje pamćenje?

Studija koja je objavljena u časopisu Frontiers in Neuroscience, testirala je pamćenje osoba u dobi od 60 do 85 godina. Znanstvenici su nakon inicijalnog testa sudionike studije poslali kućama i dali im zadatak da tijekom noći mirišu različite mirise. Tako su dobili difuzore i prirodno ulje ruže, naranče, eukaliptusa, limuna, paprene metvice, ružmarina i lavande koje su trebali mirisati po dva sata svake noći tijekom sljedećih šest mjeseci.

Slagalica mozga, ilustracija Novo otkriće znanstvenika: Ljudsko pamćenje može biti krivo već samo nekoliko sekundi nakon događaja

Rezultati su bili nevjerojatni. Dramatično su im poboljšane kognitivne mogućnosti. Točnije, poboljšale su za za 226 posto u odnosu na početak studije.

Znanstvenici već dugo znaju da se pojedine uspomene mogu povezati uz mirise te da mirisanje tog istog mirisa može potaknuti na prisjećanje. Isto tako, da gubitak olfaktorne sposobnosti, odnosno sposobnosti njuha, može predvidjeti razvoj gotovo 70 neuroloških i psihijatrijskih bolesti. To uključuje Alzheimerovu i druge demencije, Parkinsonovu bolest, shizofreniju i alkoholizam. Kako ističu autori studije, pojavljuju se dokazi o vezi između gubitka njuha zbog COVID-a i posljedičnog kognitivnog pada.

Stariji i kućni ljubimci, ilustracija Kućni ljubimci pozitivno utječu na naše zdravlje, pogotovo u starijoj dobi

Olfaktivno osjetilo ima posebnu privilegiju da je izravno povezano s memorijskim krugovima mozga, objasnio je Michael Yassa, profesor neurobiologije na CNLM-u. Međutim, za razliku od promjena vida koje liječimo naočalama i slušnim aparatima za oštećenje sluha, nije bilo intervencija za gubitak njuha.

Istraživači se nadaju da će ovo otkriće dovesti do daljnjih istraživanja olfaktornih terapija za oštećenje pamćenja. Dok se to ne dogodi, slobodno možete u spavaću sobu, negdje blizu kreveta, vrećicu s lavandom i uživati u njezinu mirisu tijekom noći.

Izvor: UCI

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju