Započele su Olimpijske igre u Parizu, posljednje u kojima će AI imati sporednu ulogu

Europljani i Amerikanci neće na isti način gledati Olimpijske igre i to zahvaljujući tehnologiji.

Martina Čizmić | 27.07.2024. / 12:06

Umjetna inteligencija u medijima, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Olimpijske igre u Parizu tek su službeno otvorene, no sportaši se u pojedinim sportovima već uvelike natječu. I dok se gledatelji tek spremaju početi pratiti sportove koji ih najviše zanimaju, polako postaje jasno kako će ovo biti nešto drugačije Olimpijske igre za njih.

Naime, tehnologija umjetne inteligencije učinit će iskustvo gledanja Olimpijskih igara potpuno drugačijim za gledatelje u Europi i one u SAD-u. Upravo taj različiti pristup televizijskih i medijskih kompanija možda i najbolje odražava razliku u pristupu tehnologiji umjetne inteligencije u svijetu.

Tako će gledatelji u SAD-u moći slušati prijenose natjecanja u pojedinim sportovima uz pratnju AI sportskih komentatora. I dok u NBCUniversalu smatraju kako će to omogućiti potpuno nov doživljaj prijenosa sportskog natjecanja i da je prvi korak prema budućnosti sportskih prijenosa, u Warner Bros. Discoveryju su skeptični i smatraju kako je tehnologija još uvijek u povojima te da ne može zamijeniti pravog, ljudskog, komentatora.

Naime, iako na svojoj platformi za streaming Max nude prijenos svih sportskih natjecanja na Olimpijskim igrama te omogućuju prijenos komentara pomoću umjetne inteligencije i na druge jezike, ističu kako dojam nije jednak kao kad sportski komentatori, zajedno s gledateljima, proživljavaju uzbuđenje na terenu.

Prijevod je točan, ali ne možete prevesti osjećaje, pojasnili su.

Osim AI komentatora, američki će gledatelji iskusiti i AI verziju Pariza zahvaljujuću partnerstvu NBC-a s Googleom. Tako će Google Maps dobiti AI dodatak koji će provesti gledatelje kroz Pariz, a Google Search će uz pomoć AI davati odgovore na pitanja o samim natjecanjima.

Generativna AI će se kroistiti za kreiranje personaliziranih dnevnih izvještaja o događajima na Olimpijskim igrama, koje će čitati AI verzija glasa poznatog sportskog komentatora Ala Michelsa. U NBC-u procjenjuju da bi se tijekom Olimpijskih igara moglo stvoriti i do sedam milijuna različitih varijacija dnevnih sažetaka iz Pariza.

Čak je i Olympic Broadcasting Services, medijska tvrtka koja stvara izvještaje sa Olimpijskih igara koje otkupljuju medijske tvrtke diljem svijeta, koketirala s korištenjem umjetne inteligencije za brzo stvaranje priloga i obradu snimki. No, ističu kako su oprezni u korištenju te tehnologije ne bi li smanjili rizik od deepfake snimaka.

Što se tiče gledatelja u Europi, većina će gledati "tradicionalan" prijenos i izvještaje bez pretjerane upotrebe umjetne inteligencije. Ali to bi, ističu stručnjaci, mogle biti posljednje ljetne Olimpijske igre na kojima će umjetna inteligencija igrati sporednu ulogu. Već na sljedećima ona bi mogla preuzeti glavnu riječ. Nadamo se samo da neće imati glavnu riječ i na borilištima.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti