Zaradila više od 73 milijuna dolara: Ona je najplaćenija osoba u Appleu

Angela Ahrendts prošle je godine prešla iz Burberryja u Apple, a nova šefica maloprodaje i online trgovine od nove je kompanije dobila više od 73 milijuna dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2015. / 09:10

Zaradila više od 73 milijuna dolara: Ona je najplaćenija osoba u Appleu

Apple je objavio informacije o zaradi svojih top menadžera u prošloj godini u kojoj najviše novca nije zaradio izvršni direktor Tim Cook, već Angela Ahrendts. Ona je prošle godine u Apple stigla iz Burberryja gdje je bila izvršna direktorica i u kojem je prošle godine trebala zaraditi 37 milijuna dolara i 5 milijuna dolara bonusa. Također, prilikom izračuna plaće i svih financijskih kompenzacija, u Appleu su uzeli u obzir i cifre koje je Angela trebala zaraditi tijekom sljedećih godina u Burberryju tako da je ukupna cifra koja joj je prošle godine pripala u Appleu veća od 73 milijuna dolara – od čega je većina u dionicama. Ahrendts je u Appleu zadužena za maloprodaju i online trgovinu, odnosno za širenje poslovanja, pri čemu će najvažniji zadatak biti prodaja Appleovog sata. S obzirom na njene poslovne uspjehe i karizmu, neki je novinari već vide i kao buduću nasljednicu Tima Cooka, iako je još rano govoriti o osobama koje bi ga mogle naslijediti.

Što se Cooka tiče, on je prošle godine zaradio 'samo' 9,2 milijuna dolara, što je više nego dvostruko u odnosu na prošlogodišnju zaradu od oko 4,2 milijuna dolara. Ipak, Cook se ne treba brinuti za novac jer je, prema podacima Business Insidera, 2011. od Applea dobio dionice u vrijednosti oko 376 milijuna dolara koje će moći prodati tijekom sljedećih desetak godina. Njegova desna ruka u Appleu, Jeff Wiliams, prošle je godine zaradio više od 24 milijuna dolara (20 milijuna od dionica), a više od Cooka zaradili su i Eddy Cue koji je zaradio 24 milijuna dolara (također 20 milijuna dolara od dionica) i novi izvršni financijski direktor Luca Maestri – 14 milijuna dolara. Peter Oppenheimer, koji je prije Maestrija obnašao dužnost izvršnog financijskog direktora, prošle je godine zaradio 4,5 milijuna dolara, no s obzirom da je 2012. okrenuo više od 68 milijuna dolara, niti on ne bi trebao imati problema s financijskom situacijom. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti