Zašto Elon Musk nikad neće biti novi Steve Jobs

Od smrti jednog od najvećeg poduzetnika modernog doba, Stevea Jobsa, često se priča kako je njegov “nasljednik” upravo Elon Musk, vizionar, čovjek s osjećajem za detalje i velikim snovima.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 19.01.2015. / 07:22

Zašto Elon Musk nikad neće biti novi Steve Jobs

Od smrti jednog od najvećeg poduzetnika modernog doba, Stevea Jobsa, često se priča kako je njegov “nasljednik” upravo Elon Musk, vizionar, čovjek s osjećajem za detalje i velikim snovima.

Musk iza sebe ima apsolutno briljantnu životnu priču. Sa 12 godina prodao je prvi softver za 400 dolara, kasnije je osnovao, danas poznatiji PayPal kojeg je prodao za eBayu 2002. godine za vrtoglavih 1.5 milijardi dolara. Za svoj udio koji je dobio, Musk je uložio u Tesla Motors, onda malu kompaniju koja se bavi izradom električnih vozila, na čije je mjesto kasnije došao kao izvršni direktor. Osnovao je i SpaceX, kompaniju koja izrađuje rakete za komercijalni prijevoz zaliha u svemir, te pomoću njih želi kolonizirati Mars.

U međuvremenu Musk ima i SolarCity, kompaniju koja se bavi izradom solarnih ćelija, te je jedna od najvećih kompanija takvog tipa u SAD-u.

Redovit je gost na svakojakim predavanjima diljem svijeta, a počeo je planirati i nove stvari kao što su Hyperloop, odnosno brzi prijevoz putnika između gradova velikih udaljenosti odnosno od Los Angelesa do San Francisca bilo bi potrebno svega 35 minuta. Ovako brz prijevoz omogućile bi kapsule koje bi se kretale brzinom od oko 1220 km/h. Hyperloop je već počeo sa izgradnjom 5 milija duge testne trake.

No ni to nije sve, Musk želi uložiti 10 milijardi dolara u razvoj satelitskog interneta, za kojeg smatra da bi jednog dana mogao dosezati do Marsa.

I dok je Musk svestran, ne zaboravimo spomenuti i tvornicu baterija koja se gradi, a koja će proizvoditi količinu baterija u jednoj godini koliko se danas proizvodi u cijelom svijetu, Jobs je s druge strane bio potpuna suprotnost. Njegov moto često je bio fokus, te se uvijek pozivao na to koliko je teško odbaciti ponekad i genijalne ideje kako bi se posvetili važnijim stvarima. Apple u zadnjih 20 godina nije imao loš proizvod, a njegovi financijski rezultati pokazuju koliko je kompanija nepokolebljiva.

Iako su imali prilike ući na raznorazna tržišta, Apple je uvijek ostao vjeran svojem DNA kojeg se često povezuje s korijenima iz kraja 70-ih. Jobs je uvijek bio iznimno fokusirana osoba i nije ga se vidjelo na razno raznim konferencijama, domjencima, no moglo ga se vidjeti u potpunosti spremnim za prezentaciju novih proizvoda. 

Svaka čast entuzijazmu Muska, koji može ostvariti još mnogo toga zahvaljujući svojim bankovnim računima, no Musku nedostaje fokus i sve što radi bit će dobro no ne i odlično. Misija kolonizacije Marsa je velik projekt koji iziskuje mnogo vremena, truda i fokusa, kojeg Musk očito nema.

Ponekad mi se čini kako je on još uvijek zaigrano dijete koje želi napraviti sve, pa se tako često sjetim što je Jobs svojevremeno izjavio: 

“Ljudi ne dobijemu priliku za mnogo stvari u životu i svaka od njih trebala bi biti zbilja izvrsna. Zato jer to je naš život. Život je kratak, i tada umrete, zar ne? I svi smo mi odlučili to učiniti sa našim životima. Zato bolje da je vraški dobar. Bolje vam je da se isplati živjeti takav život.”

Za kraj, iznimno cijenim i jednog i drugog, no jasno je vidljivo kako se poslovni stilovi razlikuju, pa tako Musk nikad neće biti Jobs, no nitko ne kaže da će napraviti veće stvari nego što je Jobs učinio za svog života.

Foto AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti