Zašto nosiva tehnologija nije zaživjela među korisnicima?

Nosiva tehnologija ima potencijal promijeniti naše živote. No, prema svemu sudeći na to ćemo ipak morati pričekati još koju godinu

Martina Čizmić | 06.05.2017. / 07:06

Hrvatsko-slovenski startup Bellabeat osigurao 4.5 milijuna seed investicije

U većina znanstveno-fantastičnih filmova možemo vidjeti glavnog junaka kako koristi neku vrstu nosive tehnologije. Od mobilnih i pametnih telefona koji su veličine kutije za šibice, a opremljeni su hologramom, preko pametnih naočala koje našem junaku daju dodatne informacije pa sve do pametne jakne koja se prilagođava vanjskoj temperaturi i hladi odnosno grije našeg junaka.

I iako je znanstvena fantastika prilično dobra u predviđanju gadgeta koji će zaluditi čovječanstvo, nosiva tehnologija nekako baš i nije zaživjela.

Još uvijek čekamo bum na tržištu

Ako ćemo biti fer, trebali bismo reći da se nosiva tehnologija pojavila s prvim digitalnim ručnim satom, prvim walkmanom ili radio prijemnikom koji je mogao raditi na baterije.

Hrvatsko-slovenski startup Bellabeat osigurao 4.5 milijuna seed investicije

No, u ovom slučaju mislimo na modernu nosivu tehnologiju koja se na tržištu pojavila 2014. godine. Tada je široj javnosti predstavljen Google Glass, pametne naočale koje su služile za sve osim za poboljšanje dioptrije. Iako su ljubitelji gadgeta vjerovali da bi Google Glass mogle biti izvrstan primjer nosive tehnologije, one nisu nikad zaživjele dalje od prototipa te je njihova proizvodnja zaustavljena 2015. godine.

Tijekom godina na tržištu se pojavio cijeli niz različitih uređaja iz spektra nosive tehnologije - od pametnih satova, pametnih narukvica, čak i pametnog prstenja i nakita (jedan od primjera je i hrvatski Bellabeat). Svi su izazvali pravo oduševljenje kad su se pojavili, no nisu ušli u srca i dnevne rutine velikog broja korisnika.

Zašto nosiva tehnologija još nije zaživjela?

Iako se radi o veoma dobrim uređajima koji imaju velik potencijal, široke mase još uvijek nisu spremne otvoriti im svoje domove i novčanike. Zašto? Razloga ima nekoliko.

1) Cijena
Iako na tržištu postoje uređaji koji su cjenovno prihvatljivi širokom krugu ljudi (pametne satove možete kupiti već za stotinjak kuna), oni vrhunski uređaji koji bi zaista mogli promijeniti nešto u korisnikovom životu koštaju i po nekoliko tisuća kuna. Stoga ih najčešće kupuju zaljubljenici u tehnologiju ili pripadnici visokog društva koji žele imati nešto što nitko drugi nema.

2)Veza s pametnim telefonom
Činjenica je da većina nosivih uređaja traži vezu s pametnim telefonom kako bi podatke koje njihovi senzori prikupe mogli biti organizirani u lijepe tablice, grafove i slike te prezentirani na zaslonu vašeg pametnog telefona. Budimo realni - najbolji uređaj nosive tehnologije upravo je pametni telefon koji već imamo i na koji možemo instalirati sve aplikacije i bez posebnog nosivog uređaja.

3)Taština i prestiž
Već smo spominjali da će vrhunske uređaje kupovati samo zaljubljenici u tehnologiju ili pripadnici visokog društva. Ponekad proizvođači nosivih uređaja osmišljavaju svoj proizvod upravo s tim kategorijama kupaca u vidu. Primjer su Spectacles, sunčane naočale u žarkim bojama koje su u sebi imale malu kameru te mogle snimati kratke video isječke koje je potom korisnik mogao objaviti na svojim profilima na društvenim mrežama. (Podsjeća li vas to na Google Glass?)

Iako dobro zamišljene Spectacles su imale nekoliko mana. Trebalo ih se nositi stalno, kako vam ne bi promaknuo neki bitni trenutak u životu, ali su i bile sklone oštećenjima poput klasičnih sunčanih naočala. Znate ono, kad vam padnu s glave, netko sjedne na njih ili ih jednostavno zaboravite u kafiću.

4)Trajanje baterije
Što je uređaj manji, kako bi bio nosiviji, to je i baterija, odnosno njen kapacitet - manji. Kako većina nosivih uređaja zahtjeva konstantnu vezu Bluetoothom s pametnim telefonom, ispada da vam nosivi uređaj troši kako svoju, tako i bateriju vašeg pametnog telefona. Koristite li vaše nosive uređaje svakog dana, često bi vam se moglo dogoditi i da ih morate stalno puniti. Bežično punjenje, koje se polako ali sigurno širi industrijom pametnih telefona, moglo bi olakšati taj aspekt korištenja i održavanja nosivih uređaja, no za to ćemo ipak morati pričekati još koju godinu.

5)Smisao postojanja
Ne, ne mislimo na filozofska pitanja već na smisao postojanja nekih nosivih uređaja. Primjerice pametne narukvice koja prati rad srca, potrošnju kalorija i prijeđene kilometre tijekom dana. Koliko god to bilo zgodno vidjeti, pogotovo ako trenirate ili pazite na prehranu, većina pametnih telefona može vam pružiti iste podatke uz korištenje odgovarajućih aplikacija. Stoga se postavlja pitanje treba li nam još jedan takav uređaj u životu?

Nosiva tehnologija ima potencijal promijeniti naše živote. No, prema svemu sudeći na to ćemo ipak morati pričekati još koju godinu i neki uređaj za koji će nas njegov proizvođač uvjeriti da nam je neophodan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti