Zato jer drugi kasne, EK dogovara dodatnih 100 milijuna doza cjepiva s Pfizerom

EK je dosad zaključio šest ugovora s različitim proizvođačima o kupnju gotovo dvije milijarde doza.

Hina | 17.12.2020. / 16:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska komisija (EK) je u četvrtak zaključila preliminarne razgovore s farmaceutskom tvrtkom Novavax o nabavi cjepiva protiv COVID-19 i odlučila aktivirati opciju nabave dodatnih 100 milijuna doza cjepiva od Pfizera i BioNTecha.

EK je 11. studenoga odobrila ugovor s Pfizerom i BioNTechom o kupnji 200 milijuna doza i opciju za kupnju dodatnih 100 milijuna doza koje će se isporučiti nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv COVID-19.

Odluka o aktiviranju te opcije donesena je nakon što kod nekoliko tvrtki s kojima je EK također zaključio ugovore došlo do neočekivanih zastoja u kliničkom ispitivanju tako da će se EU u početku morati osloniti na manji broj proizvođača nego što je ranije planirano.

Pfizerov/BioNTechovo cjepivo već je odobreno U SAD-u i u Velikoj Britaniji koje su počele s cijepljenjem, a sljedeći tjedan očekuje se i odobrenje Europske agencije za lijekove.

EK je u četvrtak objavila da je zaključila preliminarne razgovore s tvrtkom Novavax o kupnji 100 milijuna doza cjepiva s opcijom još dodatnih sto milijuna doza.

EK je dosad zaključio šest ugovora s različitim proizvođačima o kupnju gotovo dvije milijarde doza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti