Zbog klimatskih promjena ptice polažu jaja sve ranije

S obzirom na to da klimatske promjene utječu na sve raniji dolazak proljeća u većem dijelu Sjeverne Amerike, brojne ptice polažu svoja jaja ranije nego što je uobičajeno, pokazalo je novo istraživanje, što je još jedan od dokaza da globalno zatopljenje mijenja i navike divljih životinja.

Hina | 28.03.2022. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od 72 vrste ptica koje su znanstvenici proučavali u okolici Chicaga, otprilike jedna trećina polaže jaja oko 25 dana ranije nego prije jednog stoljeća, stoji u članku objavljenom u petak u časopisu Journal of Animal Ecology.

Promjene posebno pogađaju američku grlicu, američku vjetrušu (divlju pticu iz roda sokolova) i Cooperova sokola.

Znanstvenici dosad nisu pronašli nikakve zajedničke uočljive osobine ovih triju vrsta ptica, poput veličine ili migracijskog statusa, koje bi mogle pojasniti zbog čega mijenjaju dosadašnje navike polaganja jaja.

No većina ptica koje smo proučavali jede kukce, a treba imati na umu da klimatske promjene utječu i na sezonsko ponašanje insekata, rekao je glavni autor studije, John Bates, voditelj odjela za ptice u Field Museumu u Chicagu.

Na koji način klimatske promjene i sezonski poremećaji utječu na životni ciklus životinja i biljaka pitanje je koje "postaje sve značajnije", smatra Bates.

Razlika od samo nekoliko temperaturnih odstupanja od dugoročnog prosjeka može imati velik utjecaj na pojavu kukaca u prirodi, na listanje drveća, na cvatnju cvijeća, ali, prema novom istraživanju i na to kada pojedine ptice legu jaja.

Znanstvenici vjeruju da bi upravo te promjene mogle biti jedan od brojnih razloga strmoglavog pada ptičje populacije od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pri čemu su, po studiji iz 2019. Sjedinjene Države i Kanada izgubile otprilike trećinu svojih ptica ili njih oko tri milijarde.

Bates i njegovi kolege proučili su više od 1500 zapisa o ljuskama jaja koja se čuvaju u čikaškom Field Museumu, a mnoga datiraju iz razdoblja između 1872. i 1920. kada je skupljanje jaja bilo popularna zabava.

Entuzijasti iz viktorijanskog razdoblja ostavili su detaljne, rukom pisane podatke o vrstama ptica i datume prikupljanja i evidentiranja podataka.

Bates i kolege su, u sklopu svoje analize usporedili spomenute zapise s više od 3000 zapisa iz recentnog razdoblja, kao i podatke o razini ugljikova dioksida na datume gniježđenja tijekom vremena.

Nalazi odražavaju slične rezultate iz studija provedenih posljednjih desetljeća u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje su također otkrile da se polaganje jaja odvija ranije, a zamijećene su i promjene u odrastanju mladih ptica.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti