Zbog novih propisa o trgovini električnim automobilima moglo bi doći do zatvaranja tvornica i brojnih otkaza

Novi propisi mogli bi usporiti elektrifikaciju, upozoravaju iz automobilskih kompanija.

Hina | 25.09.2023. / 14:42

Baterija električnog automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

EU i Britanija moraju hitno nešto poduzeti kako bi odgodile stupanje na snagu novih propisa o trgovini električnim vozilima koji predviđaju carine od 10 posto, upozorila je u ponedjeljak udruga europske automobilske industrije ACEA.

Podizanje potrošačkih cijena europskih električnih vozila, upravo u trenutku kada se moramo boriti za tržišni udio u uvjetima oštre međunarodne konkurencije, nije dobar potez, rekao je predsjednik ACEA-e, izvršni direktor Renaulta Luca de Meo.

Tesla Model 3 Prosječna prodajna cijena električnih automobila niža je za skoro 20 posto

ACEA se oglasila uoči planiranog ovotjednog trgovinskog sastanka dužnosnika EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema novom trgovinskom sporazumu, električna vozila bit će od 2024. oslobođena carina ako je 45 posto njihovih komponenti proizvedeno u Britaniji odnosno u EU. U slučaju baterija i baterijskih sklopova udio se penje na 50 do 60 posto.

Ako ne ispune te kriterije, Britanija i EU naplaćivat će na uvoz carine od 10 posto.

Problem je u tome što ni proizvođači automobila u Britaniji ni oni u EU-u nisu dovršili opskrbne lance koji bi omogućili ispunjavanje uvjeta za bescarinski izvoz pa traže da se rok pomakne na 2027.

Stellantis je upozorio da će britanske tvornice automobila staviti ključ u bravu, uz gubitak tisuća radnih mjesta, ako Bruxelles i London u kratkom roku ne pokrenu nove pregovore o trgovinskom režimu. Ford je istaknuo da će novi propisi usporiti prijelaz na električnu energiju.

Prema novim propisima, proizvođači iz EU-a platili bi u Britaniji kroz tri godine 4,3 milijarde eura carina. Budući da je Britanija odredište gotovo četvrtine izvoza električnih vozila iz EU-a, to bi moglo značiti do 480 tisuća manje proizvedenih automobila na kontinentu.

U udruzi tvrde da će, po procjenama njezinih članova, samo 10 posto električnih vozila u 2024. ispuniti uvjete za bescarinski uvoz, pa će europske kompanije vjerojatno izgubiti utrku s konkurencijom iz Kine i drugih zemalja.

Volvo Budućnost je potpuno električna: Volvo najavio kraj prodaje dizelaša

Europska komisija oklijeva s pregovorima, napominje Reuters, podsjetivši da je dužnosnik zadužen za praćenje sporazuma Stefan Fuehring u lipnju izjavio da propisi o podrijetlu „odgovaraju svrsi" i da EU ne razmišlja o izmjenama. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti