Zbog ovog robota odustajemo od ideje o mehaničkim kućnim ljubimcima

Astrovi autori uvjereni su kako bi on mogao služiti i kao pas vodič za slijepe osobe, ali i kao pomoć osobama kojima inače treba pomoć u kretanju ili snalaženju.

Martina Čizmić | 26.08.2019. / 08:51

Robo-pas Astro (Foto: Alex Dolce/FAU)

Sve više tvrtki radi na razvijanju robo-psa koji bi mogao služiti kao mehanički kućni ljubimac ili radni "pas" u akcijama potrage i spašavanja.

Iako je, možda najpoznatiji, onaj Boston Dynamicsa, ovaj koji su napravili istraživači sa Sveučilišta Florida Atlantic može se pohvaliti titulom najstrašnijeg.

"Astro" je robo-pas koji je kombinacija glasovnog asistenta Siri, 3D printanja i robota. No, njegovi su tvorci pridodali nezgodan detalj zbog kojeg izgleda poput nečeg iz horor filmova. Svijetle umjetne oči, koje bolje odgovaraju nekakvoj ljudskoj lutki, izgledaju, u najmanju ruku, zastrašujuće.

No, ako uspijete ignorirati te oči, iza njih skriva se računalo koje koristiti duboko učenje kako bi naučilio iz iskustva što i kako raditi kako bi pomogao ljudima.

Za sad to obuhvaća tipično pseće naredbe poput "sjedi", "ustani" i "lezi", ali istraživači su uvjereni kako će Astro moći prepoznavati i naredbe rukama, boje, ali i koordinirati svoje kretanje s dronovima.

Astrovi autori uvjereni su kako bi on mogao služiti i kao pas vodič za slijepe osobe, ali i kao pomoć osobama kojima inače treba pomoć u kretanju ili snalaženju.

Dakle, ideja iz nastanka Astra je plemenita. Samo su nekako krivo skrenuli u samoj izrad.

Astro je inspiriran ljudskim mozgom, a oživio je kroz strojno učenje i umjetnu inteligenciju, što se pokazalo kao nezamjenjiv resurs u rješavanju neki od najkompliciranijih svjetskih problema, pojasnio je dekan Sveučilišta, dr. Ata Sarajedini.

Mi ćemo se, za sad, ipak držati naših čupavih prijatelji. Oni ipak izgledaju pitomije od Astra.

Izvor: FAU

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti