Zbog sigurnosnog propusta, ugroženi milijuni korisnika Androida

Googleovo sigurnosno ažuriranje pokrit će čak 25 ranjivosti koje su otkrivene proteklih mjeseci, a koje spadaju u kategoriju ozbiljnih i kritičnih.

Martina Čizmić | 06.02.2020. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je započeo sa sigurnosnim ažuriranjem svog operativnog sustava Android nakon što je otkriven sigurnosni propust koji bi mogao ugroziti sigurnost milijuna korisnika i omogućiti hakerima pristup njihovim pametnim uređajima.

Radi se prvenstveno o korisnicima čiji uređaji koriste Android 8 i 9, ali ni korisnici s posljednjom verzijom, Androidom 10, nisu u potpunosti sigurni.

Twitter, ilustracija Ozbiljno upozorenje: Ako koristite ovu aplikaciju na Androidu, nikako je ne nadograđujte dok se problem ne riješi

Neugodno iznenađenje Nova prijevara prazni račune korisnicima Androida: Evo što morate napraviti kako biste izbjegli neugodna iznenađenja

Kritični propust ocijenjen je kritičnim za korisnike Androida 8.0, 8.1 i 9 jer hakerima dopušta udaljeni pristup uređajima i pokretanje zlonamjernog koda bez ikakva znanja korisnika. Isti je propust pronađen i kod Androida 10, no zbog promjena u operativnom sustavu, "rupa" nije tolika i nije ocijenjena kao kritična.

Iz Googlea su upozorili da ako hakeri iskoriste tu ranjivost, mogu preuzeti kontrolu nad uređajem, pristupiti i mijenjati podatke na samom uređaju, instalirati aplikacije, ali i stvarati nove račune. Centar za internetsku sigurnost (CIS) upozorio je kako je tu ranjivost moguće iskoristiti korištenjem različitih metoda – od e-maila i MMS-a pa do običnog surfanja internetom.

Osim te kritične ranjivosti, Googleovo sigurnosno ažuriranje pokrit će čak 25 ranjivosti koje su otkrivene proteklih mjeseci, a koje spadaju u kategoriju ozbiljnih i kritičnih.

Slika nije dostupna Jeftini vladini telefoni za Amerikance prepuni su kineskog malwarea kojeg se nije moguće riješiti

No s obzirom na broj uređaja diljem svijeta koji koriste te verzije Androida, moglo bi potrajati dok sigurnosno ažuriranje dođe do svih.

Stoga iz Googlea savjetuju da korisnici, do instalacije ažuriranja, ne preuzimaju aplikacije iz neprovjerenih trgovina, ne posjećuju sumnjive stranice i ne otvaraju privitke i linkove koji im stižu od neprovjerenih pošiljatelja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti