Novo istraživanje sugerira da bakterije u ustima mogu utjecati na rad mozga, potencijalno utječući na kognitivni pad. Studija sa Sveučilišta u Exeteru ispitala je 55 osoba s blagim kognitivnim oštećenjem (engl. mild cognitive impairment ili MCI) i otkrila da su oni s višom razinom bakterije Neisseria imali bolje rezultate u radnoj memoriji, izvršnim funkcijama i zadacima vizualne pažnje.
Među 60 kognitivno zdravih sudionika, oralni mikrobiom dominantan Neisserijom također je bio povezan s poboljšanim radnim pamćenjem. To sugerira da bi poticanje rasta specifičnih bakterija u ustima putem probiotika ili prebiotika moglo pomoći u usporavanju kognitivnog pada kod čovjeka.
Oralno zdravlje i rizik od demencije
Studije sve više povezuju loše oralno zdravlje s demencijom. Neke bakterije povezane s bolestima desni čak su pronađene u mozgovima pacijenata s Alzheimerovom bolešću. Međutim, nisu svi mikrobi u ustima štetni, a neki mogu djelovati zaštitnički, poput crijevnih bakterija.
Neisseria, rod bakterija s preko 20 vrsta, prirodno prebiva u nosu i ustima i može pružiti zdravstvene prednosti. Te bakterije pomažu u pretvaranju dijetalnih nitrata u dušikov oksid, molekulu ključnu za zdravlje desni, regulaciju krvnog tlaka i rad kardiovaskularnog sustava. Nova istraživanja sugeriraju da dušikov oksid također može podržati neuralnu plastičnost, poboljšati neuralnu komunikaciju i smanjiti upalu - ključne čimbenike u Alzheimerovoj bolesti.
Dobre i loše bakterije
Molekularna biologinja Joanna L’Heureux i njezini kolege otkrili su da su među 33 sudionika s MCI-jem i s genetskom predispozicijom za Alzheimerovu bolest, mnogi imali oralne mikrobiome u kojima dominira rod bakterije Prevotella, a ne Neisseria. Jedna vrsta, Pervotella intermedia, povezana je s povećanim rizikom od demencije, potencijalno služeći kao rani marker za tu bolest.
Prevotella bakterije konzumiraju nitrate, smanjujući raspoloživi dušikov oksid. Znanstvenici predlažu da bi njegovanje Neisseria uz smanjenje Prevotelle moglo poboljšati zdravlje mozga. Prehrana bogata nitratima, poput mediteranske prehrane, povezana je s kognitivnim dobrobitima.
Studija iz 2021. godine također je povezala prevalenciju Neisseria s trajnom pažnjom u starijih osoba, neovisno o unosu nitrata u prehrani.
Zajedno, ovi rezultati pokazuju da je visoka relativna brojnost bakterija koje pripadaju modulu Neisseria-Haemophilus povezana s boljim kognitivnim ishodima kod pojedinaca s MCI-om kao i kod zdravih starijih ljudi, zaključuje L’Heureuxin tim u istraživanju koje je objavljeno u časopisu PNAS Nexus.
Izvor: Science Alert