Želio zaraditi na kriptovalutama pa ostao bez nekoliko tisuća eura

Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva.

Martina Čizmić | 29.08.2024. / 12:07

Gubitak novca, ilustracija (Foto: Getty Images)

Trgovanje i ulaganje u kriptovalute ni u kom slučaju nije način za brzu zaradu niti siguran način oplemenjivanja ušteđevine. Iako postoje osobe koje su ulaganjem u kriptovalute zaradile znatna sredstva, puno je više onih koji su bez uloženog - ostali. 

A čini se kako je još više onih koji su ostali bez svog novca jer su nasjeli na prevaru oko "sigurnog ulaganja" i izdašne isplate vezane uz trgovanje kriptovalutama. 

Slika nije dostupna Htio investirati putem interneta pa ostao bez novca: Evo na što trebati obratiti pozornost da se isto ne dogodi i vama

Jedan od njih je 43-godišnjak iz općine Oriovac, koji je sredinom kolovoza nasjeo na obećanje o "sigurnom "ulaganju u kupovinu kriptovaluta. Kako ističu iz policije, njega je kontaktirala nepoznata ženska osoba koja mu se predstavila kao "agentica za kriptovalute". 

Muškarac je potom od nepoznate osobe zaprimio poveznicu za internet bankarstvo, u koju je unio svoje podatke o bankovnom računu, a kako bi mu se izvršila isplata. Nedugo zatim je primio obavijest na mobitel da je preko internet bankarstva dignut kredit od nekoliko tisuća eura, koji mu je nepoznata osoba skinula s računa.

Policijska uprava brodsko-posavska upozorava građane da budu oprezni, kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara.

Slika nije dostupna Pazite na svoje starije: 81-godišnjak htio uložiti u kriptovalute pa ostao bez gotovo milijun kuna

Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac. Kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama. Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija, ističu iz policije.

Slika nije dostupna Umažanka htjela trgovati kriptovalutama pa ostala bez gotovo 200 tisuća kuna

Ako vam se neka ponuda učini primamljivom: 

-  Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva
-  Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja
-  Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju,
zajamčene povrate i veliku dobit
-  Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas
vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima
- Obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti