Želite da vaše dijete nosi mobitel u školu, ali da ga ne koristi tijekom nastave i odmora? Google ima rješenje!

Mnogi roditelji imati djecu na oku, no ne žele da njihovi najdraži vrijeme kada su u školi provode s ekranima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.08.2024. / 11:21

School Time (Foto: Google)

Jedan od najvećih izazova današnjeg roditeljstva su ekrani. Usprkos upozorenjima brojnih stručnjaka kako prevelika izloženost ekranima može imati negativne posljedice za razvoj i mentalno stanje djece, mnoga djeca provode sate s mobilnim telefonima ili gledajući u televizor još od prvih mjeseci života. Roditelji koji, jednom kada njihova djeca postanu dovoljno velika da dobiju mobitel (ili ako im ga daju jer i druga djeca iz razreda imaju mobitel pa ne žele biti izostavljeni iz društva), žele kontrolirati i ograničiti korištenje uređaja, imaju na raspolaganju alate poput Family Linka.

Djeca s telefonima Koliko bi vremena djeca trebala provoditi na mobitelima? Novo istraživanje daje potencijalni odgovor na to pitanje

Googleova aplikacija omogućuje roditeljima da odaberu vrijeme neaktivnosti uređaja tijekom kojeg njihovi najdraži neće moći uopće koristiti telefon, mogu odabrati ukupno vrijeme koje mogu koristiti telefon tijekom dana, blokirati neke aplikacije, dok neke mogu otključati kako bi ih ipak mogli kontaktirati i tijekom vremena neaktivnosti.

Google je sada predstavio novu opciju koja će dodatno pomoći u upravljanju vremena koje djeca provode s uređajima. Naime, za određene modele Androida i Samsungovih Galaxy pametnih satova bit će dostupna opcija “School Time”. Roditelji će ovom opcijom također moći upravljati putem Family linka, a ona je namijenjena ograničenju korištenja telefona tijekom vremena dok su u školi. S obzirom na to da djeca s vremenom počinju nositi mobitele u škole, ti im uređaji često postaju distrakcija. Tipkaju tijekom nastave, dok tijekom odmora, umjesto igre i zabave s vršnjacima, vrijeme provode na ekranima, gledajući YouTube, igrajući igre itd.

Nova opcija upravljanja školskim vremenom na telefonima trebala bi promijeniti te navike. Tijekom razdoblja koje odaberu roditelji djeca neće moći koristiti svoje telefone, osim onih aplikacija koje im roditelji posebno dopuste. Za većinu njih to bi trebala biti neka komunikacijska aplikacija kako bi im djeca mogla poslati poruku ili nazvati u nekom hitnom slučaju. Kako te aplikacije ne bi koristili za dopisivanje s prijateljima, moguće je i odabrati kontakte koje će moći kontaktirati tijekom tog školskog vremena.

Pametni sat Mnogi mladi nemaju ništa protiv da roditelji prate njihovu lokaciju putem satova i mobitela

Iako nova školska godina počinje za nešto više od mjesec dana, čini se kako ova opcija neće biti spremna do tada, već iz Googlea kažu kako će to biti tijekom sljedeće godine. Također, iako je opcija namijenjena prvenstveno kako bi ekrani bili nedostupni djeci tijekom školskih sati, roditelji tu opciju mogu aktivirati kako bi privremeno djeci zaključali telefone i tako ih natjerali da naprave pauzu, odmore se od ekrana i vrijeme provedu na pametniji način.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti