Mnogi mladi nemaju ništa protiv da roditelji prate njihovu lokaciju putem satova i mobitela

Vremena se mijenjaju - prije roditelji nisu imali pojma gdje im se djeca nalaze, dok danas moraju znati gdje su, s kim su i što rade u svakom trenutku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2023. / 12:13

Pametni sat (Foto: Getty Images)

Kada ljudi uđu u određene godine i gledaju na današnje mlade, često koriste nostalgične izraze poput “u naše vrijeme bilo je bolje” i ponekad s izraženom dozom negativnosti gledaju na zabavu djece i tinejdžera ove generacije. Današnji “stariji” u mladosti nisu imali PlayStation, mobitele, društvene mreže i nisu bili opterećeni lajkovima i sličnim modernim stvarima, već su uživali u druženju s drugom djecom na igralištima, u parkovima i slično.

Djeca s telefonima Nevjerojatne brojke: Znate li koliko obavijesti tinejdžeri dnevno dobivaju na telefone?

Brojne su stvari prije, u osamdesetima i devedesetima i drugim starijim vremenima bile drukčije, a jedna od njih jest što roditelji nisu u svakom trenutku mogli znati gdje im se djeca nalaze. Oni bi im možda rekli gdje i s kim idu, no gdje se zaista nalaze roditelji nisu mogli znati i u to je vrijeme takva situacija bila normalna.

Danas, jasno, sve je drukčije. Uključujući i nadzor djece. Putem pametnih satova i telefona, odnosno posebnih aplikacija roditelji mogu konstantno pratiti kretanje djece i u svakom trenutku znati gdje se nalaze. Dok se nekako čini logičnim da mladi i tinejdžeri ne bi htjeli da ih njihovi roditelji prate i da uvijek znaju gdje se nalaze, nedavno je istraživanje pokazalo upravo suprotnu stvar.

Studija koju je provela kompanija Life360 tako je pokazala kako mnogi pripadnici generacije Z nemaju ništa protiv dijeljenja svoje lokacije, a zanimljivo je kako su za više od polovice njih takve aplikacije sinonim za - sigurnost. Dok je tinejdžersko razdoblje općenito prilično turbulentno, današnji mladi proživjeli su i pandemiju, sa svim problemima izoliranosti koji su je pratili, a i stručnjaci često upozoravaju na probleme s društvenim mrežama kao još jednim mjestom na kojem su moraju dokazivati, boriti za lajkove i slično. Sve to negativno djeluje na njihovo mentalno stanje, tako da dijeljenje lokacije u biti za mnoge predstavlja još jedan sloj sigurnosti.

Generacija Z Poslodavci ne znaju što bi s njima: Ova ih generacija dovodi do ludila

To se pogotovo odnosi na tinejdžerice. Njih čak 72 posto smatra kako dijeljenje lokacije dobro djeluje na njihovu dobrobit i općenito mentalno stanje. Kao dva najčešća razloga korištenja ovih opcija spominju se dugačka putovanja, kao i posjeta nekim novim i opasnim mjestima. Ako mi se nešto dogodi, mislim da bi mojim roditeljima bilo korisno znati moju posljednju lokaciju, ispričala je jedna tinejdžerica novinarima The Wall Street Journala.

Zanimljivo, tinejdžeri su u istraživanju naveli još jedan razlog zbog kojeg dijele lokaciju s prijateljima, a to je neka vrsta potvrde prijateljstva jer, ako prijatelju dopustite da konstantno zna gdje se krećete, time mu pokazujete svoju privrženost i bliskost, tvrdi se u studiji.

Izvor: Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti