Google predstavio svoje viđenje pravila za veću sigurnost djece i mladih na internetu

Iz Googlea su pozvali i na implementaciju snažnih opcija roditeljskih kontrola kojima bi se najmlađe zaštitilo od neželjenog sadržaja, a tinejdžerima istovremeno dala sloboda kakvu, ovisno o svojoj dobi, zaslužuju.

Martina Čizmić | 17.10.2023. / 15:34

Google (Foto: Afp)

 Google je predstavio svoj prijedlog zakonodavnog okvira koji bi trebao povećati sigurnost djece i mladih na internetu. Prijedlog je zapravo odgovor tehnološkog diva na prijedlog američkog Kongresa o zaštiti djece na internetu.

Prijedlog, koji je objavljen na službenom blogu Googlea, naglašava nekoliko ključnih principa. Prije svega, zagovara stavljanje u prvi plan djecu i tinejdžere i njihove potrebe prilikom dizajniranja proizvoda koji će im biti dostupni na internetu.

Djeca s telefonima Nevjerojatne brojke: Znate li koliko obavijesti tinejdžeri dnevno dobivaju na telefone?

Navode kako bi internetski servisi koji su namijenjeni mladim korisnicima, trebali biti temeljeni na stručnim istraživanjima i najboljim praksama, a da pri tome u obzir uzmu i faktore poput sigurnosti, dobrobiti, privatnosti, pristupa informacijama i slobodi sudjelovanja.

Predložili su i svojevrsnu provjeru dobi korisnika, koja ne bi zadirala u privatnost korisnika, ali bi definirala točnu dob za korištenje. Tako bilo kakvo provjeravanje dobi ne bi smjelo prikupljati nikakve dodatne podatke.

Iz Googlea su pozvali i na implementaciju snažnih opcija roditeljskih kontrola kojima bi se najmlađe zaštitilo od neželjenog sadržaja, a tinejdžerima istovremeno dala sloboda kakvu, ovisno o svojoj dobi, zaslužuju.

Naglašavaju i važan aspekt mentalnog zdravlja i dobrobiti, koji je u kompleksnoj vezi s korištenjem tehnologije. U svom prijedlogu navode kako bi platforme za dijeljene sadržaja trebale uvesti politike koje se odnose na dob korisnika te uvesti proizvode koji potiču mentalno zdravlje.

Sudionici okruglog stola o zaštiti djece na internetu Stručnjaci upozoravaju: Potrebno je napraviti puno više u prevenciji i zaštiti djece na internetu

Također su predložili zabranu personaliziranog oglašavanja usmjerenog na mlađe od 18 godina, kako bi se zaštitili osobni podaci djece i mladih od prodaje trećim stranama.

Stoga pozivaju i druge platforme da tinejdžerima i roditeljima omoguće alate koji bi olakšali upravljanje sadržajem koji će djeca i mladi vidjeti.

Zagovaraju odgovoran i transparentan pristup sadržaju, ali da se pri tome vodi računa o najboljem interesu djefce i tinejdžera. Naglašavaju važnost razvoja politika koje su javno dostupne, temeljene na strčnoj literaturi i, što je još važnije, koje se aktivno provode.

Posebno ističe potrebu za procjenom rizika i poziva na preuzimanje odgovornosti tijekom razvoja internetskih usluga i proizvoda. Poglavito u pogledu obrade podataka djece i mladih.

Na kraju, pozvali su na usklađivanje regulatornog okvira u cijelom svijetu kako bi korisnici imali jasan uvid u to što se od njih traži, ali i što im se pruža (u obliku usluge ili proizvoda).

Dobro osmišljen zakonodavni okvir može biti učinkovit alat za nadogradnju ovih napora da djeca i tinejdžeri budu sigurniji na internetu. Konkretno, podržavamo zakonodavstvo koje prilagođava zaštitu dobi djeteta, podupire mentalno zdravlje i dobrobit, bavi se različitim rizicima s proporcionalnim odgovorima i daje prostor za poboljšanja proizvoda i poslovanja, naveli su u blogu iz Googlea.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti