Stručnjaci upozoravaju: Potrebno je napraviti puno više u prevenciji i zaštiti djece na internetu

U Zagrebu je održan okrugli stol pod nazivom “Svaka sekunda je važna: Učinimo internet sigurnim za djecu”

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2023. / 12:45

Sudionici okruglog stola o zaštiti djece na internetu (Foto: Justice Initiative)

U virtualnom svijetu djeca su izložena brojnim oblicima opasnosti, čega često nisu svjesni niti najmlađi, niti njihovi roditelji. Zlostavljanje djece, nažalost, nije rijetko, a prvi korak u borbi protiv zlostavljanja jest osvijestiti zajednicu o kakvom je problemu riječ te uspostaviti sustave za prevenciju djece i mladih. Upravo je to jedan od glavnih zadataka organizacije Justice Initiative, koja se javlja kao odgovor na rastući broj slučajeva zlostavljanja diljem Europe.

Djeca s telefonima S njima odlaze na spavanje, bude se, jedu, igraju i uče: Prekomjerna uporaba mobitela ostavlja tragove na dječjoj psihi

Ova je organizacija jučer u Zagrebu, u sklopu kampanje koja se bori protiv zlostavljanja djece na internetu, održala okrugli stol pod nazivom “Svaka sekunda je važna: Učinimo internet sigurnim za djecu”. O kakvom je velikom problemu riječ objasnio je osnivač Justice Initiativea Guido Fluri: Sadržaj zlostavljanja djece kruži alarmantnom brzinom. U 2021. godini bilo je 32 milijuna prijava sa sumnjom na seksualno iskorištavanje djece na internetu diljem svijeta. To su šokantne brojke, jer iza svake fotografije stoji zlostavljanje jednog djeteta. Problem nije daleko, nije riječ o SAD-u, Aziji ili Africi. Sama Europa je postala središte kada je riječ o širenju slika zlostavljanja. Preko 60% svjetskog sadržaja seksualnog zlostavljanja djece pohranjeno je na poslužiteljima unutar EU-a.

Osim Flurija, na okruglom stolu sudjelovali su i Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet, Iva Turčin iz A1 Hrvatska, Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, dok je profesorica s Pravnog fakulteta, Lucija Vejmelka prezentirala rezultate istraživanja deShame Hrvatska. Tomislav Ramljak podsjetio upozorio je kako iza svake slike i videa stoji stvarna patnja djeteta, a prvi korak prema toj patnji možda je napravljen slanjem samo jedne poruke na društvenim mrežama. Naglasio je da smo kao društvo odgovorni te da moramo napraviti više u prevenciji i zaštiti djece na internetu.

Ilustracija Bolest modernog društva: "Dijete od 10 godina zbog ovoga je demoliralo cijeli stan"

Jedan od načina takve borbe protiv zlostavljanja jest i peticija koja se provodi, a s kojom se podržava zakonska regulativa protiv nasilja nad djecom, počevši od primjene adekvatnih alata poznavanja i preventivnog djelovanja. U Hrvatskoj je peticija do sada prikupila preko 20 tisuća potpisa, s ciljem podrške prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju pravila za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Predložena pravila obvezivala bi pružatelje da otkriju, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece na svojim uslugama.

Prijedlog bi trebao biti na glasanju tijekom jeseni ove godine, a svoju podršku izrazili su i zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler te Sunčana Glavak, koji ističu važnost uvođenja strožih pravila.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti