Želite imati sretan brak? Nova studija otkriva jednu od ključnih stvari koju možete napraviti da to i ostvarite

Nova znanstvena studija otkriva da se parovi, koji zajedno upravljaju svojim financijama, mogu i duže voljeti.

Branimir Vorša | 08.05.2023. / 10:27

Par skuplja zajednički novac
Par skuplja zajednički novac (Foto: Getty Images)

Novo istraživanje je pokazalo da bračni parovi koji imaju zajedničke bankovne račune ne samo da imaju bolje odnose, nego se manje svađaju oko novca i bolje se osjećaju kad je riječ o kućnom budžetu.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 230 parova, koji su bili zaručeni ili tek vjenčani, te su ih pratili tijekom dvije godine, odnosno u začetku njihovog zajedničkog bračnog života.

Svi parovi su u studiju ušli s odvojenim bankovnim računima. Znanstvenici su dijelu sudionika istraživanja dodijelili da vode svoje zasebne račune, a drugima je rečeno da umjesto toga otvore zajednički račun. Trećoj skupini je pak dopušteno da sami donesu odluku o tome kako će voditi kućni budžet - zajedno ili odvojeno.

Zajedničko razumijevanje braka

Vjenčanje Tko bi to očekivao? Znanstvenici došli do neočekivanog zaključka o dijabetesu tipa 2

Analiza rezultata istraživanja je otkrila da su parovi koji su otvorili zajedničke bankovne račune izvijestili o znatno višoj kvaliteti odnosa dvije godine kasnije, od onih koji su imali odvojene račune. Znanstvenici kažu da spajanje fondova znači da su parovi bolje usklađeni sa svojim financijskim ciljevima te da su transparentniji jedni prema drugima.

Sudionici istraživanja su istaknuli i da zajednički račun vodi do 'zajedničkog razumijevanja braka', odnosno situacije u kojoj partneri odgovaraju na potrebe jedno drugoga.

Analiza rezultata isto tako sugerira da su parovi s odvojenim računima gledali na donošenje financijskih odluka više kao na razmjenu te smatrali da je zbog toga lakše napustiti vezu. Zanimljivo je i da otprilike 20 posto parova nije završilo studiju, uključujući značajan postotak onih koji su se rastali, nakon što nisu spojili bankovne račune.

"Najbolji dokaz"

Kad smo anketirali ljude različitih duljina veza, oni koji su imali spojene račune izvijestili su o višoj razini zajedništva unutar svog braka, u usporedbi s osobama s odvojenim računima ili čak onima koji su djelomično spojili njihove financije. Često su nam govorili da se više osjećaju kao da su 'zajedno u ovome', kaže autorica studije Jenny Olson s Poslovne škole Kelley na Sveučilištu Indiana.

Slika nije dostupna Virtualne ceremonije: UAE pokreće uslugu vjenčanja putem interneta

To je najbolji dokaz koji imamo do danas za pitanje koje oblikuje budućnost parova i činjenica da ove značajne promjene promatramo tijekom dvije godine, mislim da je to prilično snažan dokaz prednosti spajanja financija, zaključila je Olson.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti