Zemljina jezgra se mijenja: Malo poznati fenomen stvara misteriozni novi sloj

Novo istraživanje otkriva ranije neprepoznatu složenost u interakciji Zemljine jezgre i plašta, bacajući svjetlo na dinamičke razmjene koje oblikuju unutarnje procese planeta.

Branimir Vorša | 21.11.2023. / 08:04

Ilustracija kristala silicija koji izlaze iz tekućeg metala Zemljine vanjske jezgre zbog kemijske reakcije izazvane vodom
Ilustracija kristala silicija koji izlaze iz tekućeg metala Zemljine vanjske jezgre zbog kemijske reakcije izazvane vodom (Foto: Dan Shim/ASU)

Duboko unutar Zemlje voda s površine ima dubok utjecaj na najudaljeniji sloj metalne tekuće jezgre, razotkrivajući misterij koji je godinama zbunjivao geologe. Tektonske ploče u Zemljinoj kori mljevenjem i klizanjem jedna preko druge tijekom milijardi godina stvaraju zone subdukcije koje prenose vodu do donjeg Zemljinog plašta.

Na granici jezgre i plašta voda reagira sa silicijem u jezgri, stvarajući silicijev dioksid, objašnjava Dan Shim, znanstvenik za materijale sa Sveučilišta Arizona State. Suprotno prethodnim vjerovanjima, nedavni eksperimenti s visokim tlakom otkrivaju značajniju razmjenu materijala između Zemljine jezgre i plašta.

Antarktik Znanstvenici pronašli drevni izgubljeni svijet duboko ispod antarktičkog leda

Ključ za razumijevanje Zemljine evolucije

Vanjska jezgra, koja je mješavina željeza i nikla, igra ključnu ulogu u stvaranju Zemljinog magnetskog polja, štiteći planet od solarnih vjetrova i kozmičkog zračenja. Razumijevanje zamršenog funkcioniranja Zemljine unutrašnjosti ključno je za razumijevanje njezine evolucije.

Prije nekoliko desetljeća snimke seizmičkih valova unutar Zemljine unutrašnjosti otkrile su tanki sloj poznat kao E prime. Međutim, podrijetlo tog sloja do sada je ostalo misterij. Shimov tim sugerira da je duboki vodeni transport tijekom milijardi godina omogućio kemijsku razmjenu, pridonoseći stvaranju sloja E prime. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Geoscience.

Pukotina u istočnoj Africi Čini se kako su znanstvenici riješili veliki geološki misterij neobičnih deformacija u Zemljinoj kori

Seizmolozi su uočili neobične značajke u promijenjenom tekućem metalnom sloju, predviđajući nižu gustoću i sporiju seizmičku brzinu. Shimov je tim koristio laserski grijane ćelije dijamantnog nakovnja za repliciranje uvjeta na granici Zemljine jezgre i plašta, pokazujući da subducirana voda može kemijski reagirati s materijalima jezgre, stvarajući film bogat vodikom i raspršujući kristale silicija u plašt.

Rezultat je sloj bogat vodikom, a siromašan silicijem na vrhu jezgre koji odgovara opažanjima seizmičkih valova, što ukazuje na manje gust i sporiji sloj. To otkriće sugerira zamršeniji globalni ciklus vode nego što se dosad mislilo, s potencijalnim implikacijama na ciklus duboke vode.

Planina, ilustracija Porijeklo planina moglo bi ležati puno dublje u Zemlji nego što smo dosad mislili

Ovo otkriće, zajedno s našim prethodnim opažanjem dijamanata koji nastaju iz vode koja reagira s ugljikom u željeznoj tekućini pod ekstremnim pritiskom, ukazuje na daleko dinamičniju interakciju jezgre i plašta, što ukazuje na značajnu razmjenu materijala, pojašnjava Shim.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti