Žena iz Pule u takozvanoj "smishing" prijevari ostala bez više stotina eura, policija upozorava građane da ne nasjedaju na sumnjive SMS poruke

U najnovijoj internetskoj prijevari ženi iz Pule ukradeno više stotina eura. Policija upozorava građane da budu maksimalno oprezni sa sumnjivim SMS i email porukama.

Branimir Vorša | 03.04.2024. / 11:48

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Žena iz Pule (43) nova je žrtva računalne prijevare putem koje je ostala bez više stotina eura, izvijestila je PU istarska.

Navedena žena je policiji prijavila da je na mobilni uređaj dobila poruku kako joj je obustavljena dostava naručenog paketa zbog pogrešno unesenih podataka te kako je potrebno potvrditi podatke za primitak paketa odabirom poveznice u nastavku poruke. Slijedeći upute, žena je na stranici koja se otvorila upisala osobne podatke i podatke bankovne kartice kao i CVV broj, da bi joj nepoznati počinitelj sa računa skinuo više stotina eura.

Pulska policija utvrđuje sve okolnosti događaja te upozoravaju građane da budu oprezni i da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje ili se od njih traži poduzimanje radnji koje bi mogle rezultirati gubitkom novca.

Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju, napominju iz PU istarske.

Iz policije podsjećaju da je smishing (kombinacija riječi SMS i Phishing - krađa identiteta) oblik prijevare koju prevaranti koriste kako bi dobili pristup vašim osobnim, financijskim ili sigurnosnim podacima putem tekstualnih poruka.

U SMS poruci često se traži da kliknete poveznicu ili nazovete telefonski broj radi potvrde, ažuriranja ili ponovne aktivacije, no ta poveznica vodi do lažne internetske stranice, a telefonski broj pripada prevarantu koji se pretvara da je legitimna tvrtka
, pojašnjavaju iz policije.

Što možete poduzeti?

Prije nego što kliknete na poveznice, privitke ili fotografije koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja, obavezno provjerite identitet pošiljatelja. To treba učiniti bez žurbe i uz dovoljno vremena za odgovarajuće provjere prije nego što odgovorite na poruku.

Nikada ne odgovarajte na SMS poruke koje traže vaš PIN, lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice, posebno napominju iz policije. Ako sumnjate da ste postali žrtva smishinga i ako ste već podijelili bankovne podatke, dodaju, odmah se obratite svojoj banci.

Više savjeta o tome kako se zaštiti od različitih oblika online prijevara, pročitajte na stranici Web heroji - ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti