Žene strahuju da bi se njihovi privatni podaci s aplikacija za praćenje mjesečnice i trudnoće mogli koristiti protiv njih, stručnjaci objašnjavaju rizike

Ukidanje značajne odluke iz 1973. ostavilo bi politiku pobačaja u rukama pojedinih američkih saveznih država. Ako neke od njih kriminaliziraju pobačaj, podaci prikupljeni aplikacijama za praćenje plodnosti i ciklusa mogli bi se koristiti od strane organa za provođenje zakona u istragama, upozoravaju stručnjaci.

Branimir Vorša | 11.05.2022. / 13:41

Aplikacija za praćenje mjesečnice i trudnoće, ilustracija
Aplikacija za praćenje mjesečnice i trudnoće, ilustracija (Foto: Getty Images)

Aplikacije za praćenje mjesečnice znaju puno o ženama koje ih koriste. One prate menstrualne cikluse korisnica i predviđaju plodne dane, prikupljajući informacije kao što su duljina menstruacije, simptomi, raspoloženje i seksualni nagon.

Sada, korisnice u SAD-u zabrinute za privatnost strahuju da bi se intimni podaci s tih aplikacija mogli koristiti protiv njih, ako zatraže pobačaj, a zabrinutost je porasla nakon curenja nacrta mišljenja američkog Vrhovnog suda koji bi poništio presudu u slučaju Roe protiv Wadea.

Ukidanje značajne odluke iz 1973. ostavilo bi politiku pobačaja u rukama pojedinih američkih saveznih država. Ako neke od njih kriminaliziraju pobačaj, podaci prikupljeni aplikacijama za praćenje plodnosti i ciklusa mogli bi se koristiti od strane organa za provođenje zakona u istragama, upozoravaju stručnjaci.

Moglo bi se činiti kao neka vrsta prenaprezanja reći da bi se ovakve aplikacije mogle koristiti za kazneni progon ljudi. No znate, vladini dužnosnici samo su jedan korak od prelaska s internetskih pretraživanja na aplikacije kako bi dobili više informacija o tome je li netko tražio pobačaj, rekla je Korica Simon, suradnica u Centru za privatnost i tehnologiju pri američkom sveučilištu Georgetown.

Koji su rizici vezani uz privatnost na aplikacijama za praćenje mjesečnice?

Aplikacije za reproduktivno zdravlje već su i prije imale lošu evidenciju o privatnosti.

Prošle godine, američka Federalna trgovinska komisija nagodila se s aplikacijom Flo za praćenje mjesečnice i trudnoće nakon što je podijelila podatke korisnika s marketinškim tvrtkama poput Facebooka i Googlea unatoč obećanju da će te informacije biti privatne.

Pregledom američkog Consumer Reportsa iz 2020. godine pronađeni su nedostaci u načinu na koji pet popularnih aplikacija za praćenje mjesečnice upravljaju osjetljivim korisničkim podacima, uključujući dijeljenje informacija s trećim stranama radi ciljanog oglašavanja.

Informacije pohranjene u zdravstvenim aplikacijama nisu pokriveneUredbom o prenosivosti i odgovornosti zdravstvenog osiguranja (HIPAA) američkog federalnog zakona o privatnosti, tako da tvrtke mogu legalno dijeliti podatke.

Nije uvijek poznato kako te aplikacije koriste privatne podatke, rekla je Daly Barnett, tehnologinja osoblja u zakladi Electronic Frontier Foundation.

Međutim, to je problem cijele industrije, da aplikacije koriste podatke kako smatraju prikladnim, jer ne postoje ovi sveobuhvatni zakoni o privatnosti, naglasila je Barnett.

Mogu li te podatke koristiti i izvršni organi zakona?

Više od 20 američkih država ima zakone ili ustavne amandmane za zabranu pobačaja spremne ako Vrhovni sud odbaci spomenuti slučaj Roe protiv Wadea, ističu u Guttmacher Institutu.

U onim američkim saveznim državama u kojima pobačaj postaje zločin, podaci iz aplikacija za praćenje mjesečnice mogli bi postati meta za sudske pozive u istragama o sumnji na pobačaj.

Tvrtka bi mogla odlučiti da će se boriti protiv sudskog poziva, ali obično to ne čine, a ako policija dobije vaš telefon putem naloga, digitalni podaci pohranjeni na vašem uređaju mogli bi postati obveza, kaže Simon.

Presuda u predmetu Roe protiv Wadea počiva na pravu na privatnost, ali nacrt mišljenja američkog Vrhovnog suda koji je procurio, sugerira da pobačaj nije zaštićen nijednom ustavnom odredbom, ističe Michael Ulrich, docent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Bostonu.

Ako je to razlog zašto pravo na pobačaj nije zaštićeno, onda je teško dati argument o privatnosti zašto zdravstveni podaci ne bi trebali biti nešto čemu će država ili policija moći dobiti pristup u određenim okolnostima, dodaje Ulrich.

Jesu li ti rizici vrijedni moguće koristi?

Milijuni žena koriste aplikacije za praćenje mjesečnice iz raznih razloga. Njihovi alati, između ostalog, omogućuju korisnicima praćenje simptoma mjesečnice i mogu pomoći ženama koje pokušavaju zatrudnjeti.

Prilikom razmatranja aplikacije, korisnici bi trebali pregledati svoja pravila privatnosti, ističe Barnett, napominjući i da treba provjeriti kako reagiraju na provođenje zakona i kakva su njihova pravila o zadržavanju podataka. Barnett je napomenula i da postoje aplikacije poput Eukija (Euki), koje tvrde da imaju jaču zaštitu privatnosti.

Ipak mislim da bi brže, sveobuhvatnije rješenje bilo šire, sveobuhvatne zakone o privatnosti koje moraju poštivati ​​sve aplikacije na svim internetskim platformama, kaže Barnett.

Pitanje privatnosti u vezi s pobačajima nadilazi aplikacije za praćenje mjesečnice, upozorava Barnett, jer su one samo mali dio ekosustava alata i stvari koje se mogu koristiti kao oružje protiv ljudi. Dodaje da pozivima na brisanje aplikacija za praćenje mjesečnice nepotrebno izaziva i širi strah kod žena te da to sigurno nije od pomoći.

Mislim da su to korisne aplikacije i još uvijek postoje načini da ih smatramo korisnima, ali o tome treba razmišljati u većoj mjeri, kaže Barnett.

Trebaju li ljudi prestati koristiti aplikacije za praćenje mjesečnice stvar je koju bi svaki korisnik trebao sam odlučiti, smatra pak Ulrich.

Samo je veći pritisak na pojedinca da, ili ne dobije te pogodnosti zbog potencijalnog straha da će se podaci koristiti protiv njih, ili da ih koristi, no oboje imaju taj strah, ali se i nadaju da ne postoji scenarij u kojem će se koristi se protiv njih, pojašnjava Ulrich.

One žene koje odluče izbrisati aplikaciju, trebaju znati i da podatke koje je aplikacija već prikupila možda će biti teže očistiti.

Tvrtke dobivaju sve te informacije o svojim korisnicima i nema naznaka da će se ikad riješiti tih podataka. Čini se kao da ih samo pohranjuju na neodređeno vrijeme, kaže Simon.

Simon smatra da su rizici privatnosti veći od prednosti aplikacija. Kaže da, iako je malo vjerojatno da bi se tužitelj oslanjao samo na aplikaciju za kazneni progon nekoga, vjerojatno će koristiti te podatke kako bi pomogli u izgradnji slučaja protiv te osobe.

Čak i ako netko misli da nikada ne bi bio u ovoj poziciji, jednostavno nikad ne znaš, ističe na kraju Simon.

Izvor: USA Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti